Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

"Ζωγραφίζω το Θεό."


Μια νηπιαγωγός παρατηρούσε τα παιδιά της τάξης της καθώς ζωγράφιζαν. Και περνούσε που και που από δίπλα τους για να δει τις ζωγραφιές τους.
Καθώς περνούσε από ένα κοριτσάκι που δούλευε σταθερά, το ρώτησε τι ζωγράφιζε. 
Το κοριτσάκι απάντησε "Ζωγραφίζω το Θεό."
Η δασκάλα σταμάτησε και είπε " Μα κανένας δεν ξέρει πως μοιάζει ο Θεός."
Χωρίς να χάσει λεπτό από τη ζωγραφιά της, το κοριτσάκι απάντησε
" θα ξέρουν όλοι σε ένα λεπτό."

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Ν’ ΑΓΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

« Είναι μεγάλη τέχνη να τα καταφέρετε να αγιασθεί η ψυχή σας. Παντού μπορεί να αγιάσει κανείς. Και στην Ομόνοια μπορεί να αγιάσει, αν το θέλει. Στην εργασία σας , όποια κι αν είναι αυτή, μπορείτε να γίνετε άγιοι. Με την πραότητα, την υπομονή, την αγάπη. Να βάζετε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, με ενθουσιασμό και αγάπη, προσευχή και σιωπή…».

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Το χάδι του αγίου

Οι άγιοι είναι φίλοι μας. Ζουν στον ουρανό, όμως δε ξεχνούν ποτέ πως υπάρχουμε και μεις. Οι άγιοι εκδηλώνουν τη χάρη τους με διαφορετικούς τρόπους. Ο άγιος Δημήτριος (το λείψανό του βρίσκεται στον ναό του στη Θεσσαλονίκη) εκδηλώνει την αγάπη του και με το μύρο του. Το χάδι του. Κάνεις το σημείο του σταυρού με το μύρο του στο σώμα σου και αυτόματα δέχεσαι το χάδι του αγίου. Δέχεσαι τη θαυματουργή χάρη του απ'το ευωδιαστό αυτό χάδι. Αρκεί μονάχα να΄σαι δεκτικός στο χάδι αυτό. Να πιστεύεις. Να ελπίζεις. Να είσαι ανοιχτός.
Οι άγιοι είναι πάντα φίλοι μας και το αποδεικνύουν αυτό με κάθε τρόπο. Ας προσπαθούμε και μεις να είμαστε φίλοι τους.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Όταν μας βρίσκει μια αρρώστια

Όταν μας βρίσκει μια αρρώστια, καλά είναι να αφηνόμαστε στο Θεό εν λευκώ. Να σκεφτόμαστε ότι η ψυχή μας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από υπομονή και δοξολογία στους πόνους παρά από ατσαλένιο σώμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε μεγάλους σωματικούς αγώνες, οι οποίοι όμως ίσως μας κάνουν να καυχηθούμε, χωρίς να το καταλάβουμε, γιατί θα νομίσουμε ότι με το σπαθί μας θα κερδίσουμε τον Παράδεισο.


Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Δεν είμαι άξιος. Γιατί να προσευχηθώ;

...Μην πεις "δεν είμαι άξιος και γι'αυτό δεν προσεύχομαι". Διότι και η Χαναναία γυναίκα, τέτοια ήταν. Μην πεις "έχω πολλές αμαρτίες και δεν μπορώ να παρακαλέσω τον Θεό, που είναι οργισμένος μαζί μου".
Διότι ο Θεός δεν βλέπει την αξία, αλλά τη διάθεση. Θέλει μόνο να προσευχηθείς και να επανέλθεις και θα τα πάρεις όλα, και την οργή και την καταδίκη αμέσως θα την σβήσεις.

απ'το βιβλίο του π.Αστερίου Χατζηνικολάου "Η κραυγή μου προς Σε ελθέτω -Για να εισακούονται οι προσευχές μας" (εκδ.ο Σωτήρ)

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

π.Πορφύριος: «Λέγε διαρκῶς τήν εὐχή”»

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ
Συστηματική νασχόληση μέ τή νοερά προσευχή προϋποθέτει, κατά τή διδασκαλία το Γέροντος Πορφυρίου, πρτον, μπειρο Γέροντα πο θά παρακολουθε τόν σκούμενο, καί δεύτερον, ψυχή καθαρή πό γωισμό, μνησικακία, ντιπάθειες, θέλημα, κενοδοξία καί τά παρόμοια. Πολύ τόνιζε τήν νάγκη γιά τήν κτέλεση τν παραδεδομένων κολουθιν, γιά τό διάβασμα τν μνων τς κκλησίας μας. στε συμβουλή το “Λέγε διαρκς τήν εχή” σχύει μέν καί γιά λους μας, λλά μέ διάκριση, χωρίς κατάργηση τν κολουθιν καί χωρίς τήν δέα τι πειδή θά πομε κάποιες φορές τό “Κύριε ησο Χριστέ, λέησον μέ”, φθάσαμε δθεν σέ μέτρα.
Μάλιστα μερικούς, πο βλεπε Γέροντας τι...
 πό γωισμό θελαν νά “μάθουν” νά λένε τήν εχή, γιά νά καυχνται φανερά μυστικά τι κάνουν νώτερη προσευχή, τούς συμβούλευε νά μήν σχοληθον μέ τή νοερά προσευχή. Καί εχε διηγηθε παραδείγματα νθρώπων ποπαθαν”, πειδή καταπιάστηκαν μέ τήν εχή μέ “προγραμμα”, μέ  “σκοπό”, μέ “μέθοδο”, ντί νά παρακαλον ταπεινά νά τούς λεήσει  Θεός.
προσευχή δέ μετριέται. Ξεπηδάει! Δέν παρατηρεται πό τόν προσευχόμενο, ξεχύνεται πως τά δάκρυα στή συγκίνηση, χωρίς σκεμμένη προσπάθεια. Καί μως χρειάζεται καί γιά τήν προσευχή κάποια ργασία, λλά ατή δέν εναι βίαιη καί καταναγκαστική. Πρέπει νά δημιουργήσουμε τήν τμόσφαιρα. Νά διαβάσουμε κάτι πνευματικό, νά θυμιάσουμε, νά ψάλλομε, νά νάψουμε τό καντηλάκι μας, νά συγκεντρωθομε, νά εχαριστήσουμε, νά δοξολογήσουμε, νά παρακαλέσουμε καί λα ατά πλά καί βίαστα, ν πλότητι καρδίας.
Γέροντος Πορφυρίου νθολόγιο Συμβουλν, σέλ. 378-379.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Το κενό μέσα μας


...Γι'αυτό, όταν δεν έχουμε θεία παρηγοριά, νιώθουμε κενό μέσα στην ψυχή μας. 
Γιατί η ψυχή δεν επαναπαύεται με τίποτα, αφού όλα τα υλικά πράγματα είναι ξένα προς τη φύση της. 
Όταν, όμως, η ψυχή του ανθρώπου εξοικειωθεί με τον Θεό διαμέσου της προσευχής και της ενάρετης ζωής, 
τότε η ψυχή ευφραίνεται. Τότε νιώθει σιγουριά. Τότε αισθάνεται το Θεό μέσα της.

γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης, -Αριζόνα Αμερική.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Συζήτηση πατέρα με γιο

Πατέρα, είπε την Κυριακή ο μικρός στον πατέρα του, έχω την άδεια σου να πάω στην Εκκλησία;
Όχι, απάντησε ο άπιστος πατέρας. Η Εκκλησία δεν είναι για σένα. Είναι για τους γέρους και τις γριές.
Μα, πατερούλη μου, είπε ο μικρός, στο σχολείο έμαθα ότι η τέταρτη εντολή του Θεού, λέει να πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, για να λατρέψουμε τον Θεό.
Αυτό είναι ανοησία, συνέχισε ο πατέρας.
Αλλά τότε, πατέρα μου, αν είναι ανοησία να εφαρμόζουμε την τέταρτη εντολή, θα είναι επίσης ανοησία να προσέχουμε την πέμπτη εντολή, που λέει να σεβώμεθα τους γονείς μας....!
Τα λόγια αυτά έπεσαν σαν κεραυνός στ' αυτιά του πατέρα, που τελικώς αποδέχθηκε το μήνυμα του μικρού παιδιού του. Γιατί ο Θεός μας διδάσκει και δια των μικρών και δια των νηπίων.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Ο άγιος Ευθύμιος

 
Ο άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε το 377 στη Μελιτηνή της Αρμενίας. Αφού σπούδασε, χειροτονείται διάκονος και κατόπιν ιερέας και γίνεται ηγούμενος στο μοναστήρι της Μελιτηνής. Με το ιεραποστολικό του έργο έφερε πολλούς Άραβες στη χριστιανική πίστη. Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του σε ηλικία 90 ετών.

Απολυτίκιον
Ἦχος δ’.

Εὐφραίνου ἔρημος ἡ σὺ τίκτουσα, εὐθύμησον ἡ οὐκ ὠδίνουσα· ὅτι ἐπλήθυνέ σοι τέκνα, ἀνήρ ἐπιθυμιῶν τῶν τοῦ Πνεύματος, εὐσεβείᾳ φυτεύσας, ἐγκρατείᾳ ἐκθρέψας, εἰς ἀρετῶν τελειότητα. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, εἰρήνευσον τήν ζωήν ἡμῶν.