Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια

Από το 1888 το περιοδικό «National Geographic» έχει φέρει πολιτισμούς και τόπους του πλανήτη μας μέσα στα σπίτια των εκατομμυρίων των αναγνωστών του ανά τον κόσμο. Τυπώθηκε σε 37 γλώσσες και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα περιοδικά αλλά και ένα από τα πιο σεβαστά έντυπα για τις απίθανες εικόνες του αλλά και για μερικούς από τους πιο κορυφαίους φωτογράφους-συνεργάτες του. Το «National Geographic» για να γιορτάσει την 125η επέτειο της κυκλοφορίας του βγάζει προς πώληση 125 από τις σημαντικότερες και ωραιότερες φωτογραφίες του από το παρελθόν μέχρι σήμερα μέσω του Οίκου Christie’s. Από ένα αρχείο 11,5 εκατομμυρίων εικόνων το περιοδικό διάλεξε τις κορυφαίες των κορυφαίων για τον κόσμο, ενώ οι τιμές θα ξεκινούν από 400 και θα φτάνουν ως τα 3.000 δολάρια. Η δημοπρασία θα γίνει από 19-29 Ιουλίου στο site του Οίκου. Πάρτε ένα δείγμα στη συνέχεια…

1. Σπήλαιο Majlis al Jinn, Ομάν


2. Παγόβουνο Brown Bluff, Ανταρκτική Χερσόνησος


3. Καταρράκτες Brooks, Katmai National Park & Preserve, Αλάσκα


4. Ζωολογικός Κήπος Brazzaville, Δημοκρατία του Κονγκό


5. Bonneville Salt Flats, Γιούτα


6. Khunde, Νεπάλ


7. Καμπότζη


8. Υλοτόμοι στην Καλιφόρνια, 1892


9. Λέαινες στην Μποτσουάνα


10. Στρουθοκάμηλοι στη Γιούτα


11. Ψάρι-ανεμώνη στα Νησιά Φίτζι


12. Κίνηση στην Καλκούτα, Ινδία


13. Αμαρίλο, Τέξας


14. Λεοπάρδαλη του χιονιού στο Πάρκο Hemis, Ινδία


15. Πτήση πάνω από τις Πυραμίδες της Γκίζας

Πηγή: perierga

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Ελλάδα!

"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν"

Φρίντριχ Νίτσε

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Ανάληψη ~ Μεταξύ ουρανού και γης

Όρθια, στητή, δεσπόζουσα, υπερχρονική και υπεριστορική παρουσία, μεσίτρια μεταξύ Χριστού και ανθρώπων, μεταξύ ουρανού και γης.

Έτσι ιστορεί ο βυζαντινός αγιογράφος τη Θεοτόκο στο γεγονός της Αναλήψεως, κι ας μην υπάρχει αγιογραφική μαρτυρία για την παρουσία της μεταξύ των μαθητών του Κυρίου.

Η συνείδηση της Εκκλησίας τη θέλει εκεί στο επισφράγισμα του λυτρωτικού έργου του Υιού της, στο πλήρωμα της θείας οικονομίας, στην ένωση γης και ουρανού, στην υπερύψωση της σαρκός που περιεβλήθη διά της Θεοτόκου ο Χριστός και στη συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Πατέρα Του.

Άξονας στην όλη σύνθεση της Αναλήψεως η Παναγία τοποθετείται ακριβώς κάτω από τη «δόξα» του Υιού της δεόμενη ισχυρώς, αλλά ήρεμη και ατάραχη μεταξύ των Αποστόλων, εκφράζοντας το αμετακίνητο της Εκκλησίας, γιατί αυτή αποτελεί την προσωποποίηση της Εκκλησίας, μεσολαβεί και ικετεύει για τη σωτηρία του πληρώματός της. «Η εκκλησιαστική σημασία της υπογραμμίζεται από την λεπτή κατακόρυφη στάση της προς τα επάνω και από τα χέρια της τοποθετημένα σαν προσφορά και ικεσία για τον κόσμο.» Γι’ αυτό, όταν η Ανάληψη μετατίθεται από τον κεντρικό τρούλο των Ι. Ναών, αντικαθίσταται από τον Παντοκράτορα και ιστορείται στην καμάρα προ του ιερού βήματος και παραλείπεται από έλλειψη χώρου η Θεοτόκος στη σύνθεση, έχει πάρει ήδη την θέση της στην κεντρική κόγχη του ιερού βήματος ως Πλατυτέρα, δορυφορούμενη από τους δύο «ἐν αἰσθήσεσι λευκαῖς» αγγέλους, που φανερώθηκαν κατά την Ανάληψη, επειδή αυτή είναι η «Πλατυτέρα τῶν οὐρανῶν», αυτή ενώνει τα επί γης με τα επουράνια. Εκεί δε «ζωγραφουμένη μετά τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ συμβολίζει τήν Ἐκκλησίαν μετά τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐν τῷ μέσῳ αὐτῆς».

Στην Ανάληψη του Κυρίου, τη στιγμή που στα μάτια των μαθητών αποκαλύπτεται η θεία φύση του Διδασκάλου τους, η Θεοτόκος υπογραμμίζει την ανθρώπινη φύση Του, την επί γης παρουσία Του και την αιώνια μαρτυρία της αποκαλύψεως του λόγου Του διά της Εκκλησίας. Αφού η Θεοτόκος είναι η «ἀδιάψευστη μαρτυρία τῆς θείας ἐνσαρκώσεως καί τῆς αἰωνίου παρουσίας τοῦ Θεοῦ ἐπί τῆς γῆς».

Άλλη μια φορά η παράδοση στη λειτουργική τέχνη, όπως λένε, ενώνει δύο πραγματικότητες, το ιστορικό γεγονός και την «αποκάλυψη που ξεπερνά τα σύνορα του καιρού». Γιατί η Θεοτόκος γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ανάληψη και στην Δευτέρα παρουσία του Υιού της και βεβαιώνει για τη δική μας ανύψωση στη δόξα της κεφαλής της Εκκλησίας, στη δόξα του Χριστού. Γι’ αυτό ελκύει η Θεοτόκος τόσο τα μάτια και την καρδιά μας από τη Σάρκωση του Κυρίου έως την Ανάληψη και έως τη δική της Μετάσταση, αλλά και κάθε μέρα και ώρα συγκεντρώνει της παρακλήσεις και τις ελπίδες μας.

Μεταξύ ουρανού και γης η Θεοτόκος, η Μητέρα κάθε χαράς και ευλογίας όλης της κτίσεως, των ανθρώπων και των αγγέλων, η μόνη παρρησία και μεσίτρια ουρανού και γης του μόνου Μεσίτου Θεού και ανθρώπων, του Χριστού.
Πηγή: ΧΦΔ

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Χριστός ανέστη χαρά μου!

Η Ανάσταση συνεχίζεται! Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ιδία γράμματα της νύχτας της Αναστάσεως, ακούγονται και κατά την Απόδοση του Πάσχα. Τελείται μια μέρα πριν απ’ τη γιορτή της Αναλήψεως.

Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την «απόδοσή» της. Κάθε γιορτή είναι ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή του πιστού.

Αλλά και για άλλο λόγο γίνεται ο επανεορτασμός μιας εορτής, δηλαδή η απόδοσή της. Για ν’ απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γιορτής.

Όταν ένα θέαμα είναι ωραίο, ποθούμε να το ξαναδούμε. Όταν ένα φαγητό είναι νόστιμο, θέλουμε να το ξαναγευτούμε. Ο εορτασμός κάποιου γεγονότος της ζωής του Χριστού ή της Θεοτόκου, προξενεί γλυκύτητα στη ψυχή, που θέλει να το ξαναγιορτάσει.

Τη γλυκύτητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός, την αισθανόμαστε για τη γιορτή του Πάσχα. Γιορτή ευφροσύνης. «Πανήγυρις έστι πανη­γύρεων». Ποτέ άλλοτε δεν σκιρτά η ψυχή τόσο πολύ, όσο τη νύχτα της Αναστάσεως. Χαιρόμαστε για το θρίαμβο του Αναστάντος Κυρίου.

Θρίαμβος της ζωής κατά του θανάτου. Του Χριστού κατά του Άδη. Της χαράς κατά της λύπης. Της αλήθειας κατά του ψεύδους. Αυτή η ευφροσύνη για την Ανάσταση του Χριστού είναι καθολική και αιώνια. Ουρανός και γη συγχορεύουν. Όχι μια φορά. Πάντοτε, αιώνια. «Ουρανοί μεν επαξίως ευφραινέσθωσαν, γη δε αγαλλιάσθω· εορταζέτω δε κόσμος, ορατός τε άπας και αόρατος. Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος» (κανόνας Πάσχα).
(Αρχιμ.Δανιήλ Γ. Αεράκη, «Πάσχα Κυρίου»
Για να διαβάσεις την συνέχεια κάνε κλικ εδώ

Και μιας και είναι η τελευταία μέρα που λέμε το Χριστός ανέστη
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΙΑ!!!!!

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Πάντα θα υπάρχει κάτι...

Ποτέ δεν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι..
Πάντα υπάρχει, κάποιο παράθυρο ανοιχτό στην άκρη της θλίψης..
Ένα παράθυρο φωτισμένο...
Πάντα υπάρχει ένα όνειρο που ξαγρυπνά...
Επιθυμία να εκπληρώσεις, πείνα να ικανοποιήσεις...
Μια γενναία καρδιά...Ένα χέρι απλωμένο, ένα χέρι ανοιχτό...
Ματιά γεμάτη στοργή.. Μια ζωή να μοιραστείς μαζί της τη ζωή σου.
Paul Éluard

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Κάνε μια ευχή...

Κάνε μια ευχή και βάλ' την στην καρδιά σου.
Ότι θέλεις.
Οτιδήποτε επιθυμείς.
Την έχεις;
Ωραία!
Τώρα πίστεψε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Ποτέ δεν ξέρεις από που θα έρθει το επόμενο θαύμα., το επόμενο χαμόγελο, η επόμενη ευχή που θα γίνει πραγματικότητα.
Αλλά αν πιστέψεις ότι είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί και ανοίξεις την καρδιά και το μυαλό σου σε αυτή την πιθανότητα και σιγουρευτείς για αυτήν.
Μπορεί να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς.
Ο κόσμος είναι γεμάτος μαγεία.
Πρέπει απλά να πιστέψεις σ' αυτό.
Γι' αυτό κάνε την ευχή σου.
Την έχεις;
Ωραία!
Τώρα πίστεψε σε αυτή....με όλη σου την καρδιά!!
One tree hill

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Η αγάπη δεν είναι στο διά ταύτα, είναι στο παρά ταύτα

«Η αγάπη δεν είναι στο διά ταύτα, είναι στο παρά ταύτα», κι αυτή είναι από τις πιο ωραίες, επαναστατικές κι ελπιδοφόρες φράσεις που έχω ακούσει ποτέ μου. Ανατρέπει αυτόματα τα λογικά αναμενόμενα, την επιφανειακή τάξη του κόσμου και του εαυτού, βγάζει τη γλώσσα στο φόβο, στους υπολογισμούς, εκτινάσσει την ανημποριά στη δύναμη. 
Ανανεώνει. 
Ναι, λοιπόν, τίποτα, τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει μια αγάπη που θέλει ν' αγαπήσει, μια ελευθερία που ποθεί να δραπετεύσει, μια περηφάνια που θέλει να σηκώσει ψηλά το μέτωπο, μια ευτυχία που θέλει να χαρεί. 
Τίποτα!
Ο παλιάτσος και η Άνιμα
Μ. Βαμβουνάκη

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Κάποια μέρα θ' αλλάξεις τον κόσμο!

Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί 
για να πιστεύουν ότι μπορούν
ν’αλλάξουν τον κόσμο
είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.

Τζακ Κέρουακ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Δυνατότητες...

"Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω και να ξεκινήσει μια νέα αρχή, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και να δημιουργήσει ένα νέο τέλος"

Maria Robinson
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη

Πρῶτος στὸ λάβαρό του ὁ βασιλιὰς ἐκεῖνος
ἔβαλε τὸν Χριστοῦ τὸ γράμμα· ὁ Κωνσταντῖνος,
βέβαια Ἰσαπόστολος, ἂν ὄχι παραπάνω.
Ὅμως (πρὶν νὰ τὸ πῶ ἕνα σταυρὸ θὰ κάνω),
νὰ μὴ μᾶς λὲν πὼς ἦταν καὶ Χριστιανὸς καλός,
καὶ ἅγιος, αὐτὸς ποὺ μὲ μία κίνηση ἁπλῶς
γυναίκα καὶ παιδὶ κατάφερε νὰ θανατώσει,
χωρὶς σ᾿ ἄνθρωπο ἢ Θεὸ λόγο ποτὲ νὰ δώσει...

Ποιὸς λοιπὸν τὸν ἁμαρτωλὸ κατόρθωσε νὰ σώσει;
Τὸ βάφτισμα ἢ ἡ μάνα του, ἡ Ἅγια Ἑλένη;
Τὸ ἐρώτημα ἀναπάντητο στὴν ἱστορία μένει...

Ἑλένη Ἀρβελέρ, Τὸ Ἄγνωστο Βυζάντιο, Ἑρμῆς 2006
(Ὑπάρχει καὶ στὴ συλλογὴ Ἔνδοξος Ἑλλάς, Ἑρμῆς 2004)

Χρόνια πολλά!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Αγία Λυδία

Του θείου Παύλου ως ακήκοας θεόπνευστε
Πανοικεσία τοις αυτού Αγίοις ρήμασι
Τω Χριστώ πιστώς προσήλθες σεμνή Λυδία
Αλλ' ως θείου φωτισμού ούσα ανάπλεως
Επαξίως την ζωήν σου διελήλυθας.
Διό κράζομεν, χαίροις χάριστος σκήνωμα.

Χρόνια πολλά!!!!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

20 πόλεις με εντυπωσιακά γκράφιτι!

Η τέχνη του δρόμου τρέφεται τις περισσότερες φορές από τη δυνατή επιθυμία των καλλιτεχνών να αλλάξουν με τον τρόπο τους την άσχημη και μουντή όψη της πόλης, ζωγραφίζοντας πολύχρωμες εικόνες σε διάφορα αστικά σημεία. Σε τοίχους, προσόψεις κτηρίων και δρόμους με ένα σπρέι στο χέρι, οι καλλιτέχνες αλλάξουν τις εικόνες και δημιουργούν μαγικά σκηνικά, μεταφέροντας πολλές φορές μέσω των έργων τους σπουδαία μηνύματα. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μια συλλογή εντυπωσιακών έργων γκράφιτι σε πόλεις που ξεχωρίζουν για την αγάπη τους σε αυτό το είδος ζωγραφικής τέχνης.

1. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


2. Lodz, Πολωνία


3. Valparaiso, Χιλή


4. Πόλη του Μεξικό, Μεξικό


5. Πράγα, Τσεχία


6. Λονδίνο , Ηνωμένο Βασίλειο


7. São Paulo, Βραζιλία


8. Παρίσι, Γαλλία


9. Μελβούρνη, Αυστραλία


10. Βερολίνο, Γερμανία


11. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική


12. Μόσχα, Ρωσία


13. Βηθλεέμ, Δυτική Όχθη


14. Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία


15. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία


16. Μπογκοτά, Κολομβία


17. Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο


18. Σαντιάγκο, Χιλή


19. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή


20. Λισαβόνα, Πορτογαλία


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Μου λείπεις...


"...Μου λείπεις καθαρέ ουρανέ, μου λείπεις όνειρο
μα μέρα με την μέρα σε κρύβουν τα γκρίζα σπίτια
και όσο μας φαίνεται ελκυστική η άβυσσος
θα χάνεται ο παράδεισος στ' αυριανά ξενύχτια..."
nimbus
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Πάντα θα σου θυμίζουν...

Εκείνα τα σημάδια στα γόνατα 
πάντα θα σου θυμίζουν πόσες φορές έπεσες.
Μα κείνα τα σημάδια στη ψυχή
θα σου θυμίζουν πόσες φορές σηκώθηκες.
Δήμητρα Καββαδία

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο....

Πάντα θα υπάρχει μια άλλη ευκαιρία, ένας άλλος φίλος, μια άλλη αγάπη, μια νέα δύναμη.
Για κάθε τέλος υπάρχει μια νέα αρχή.
Αντουάν ντε Σαιντ - Εξυπερύ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Μάθε να τα ξεχωρίζεις....!

Κάποιοι περνούν από δίπλα μας σαν σκιές που άμα τους ξαναδείς απλώς θα νοιώσεις την παρουσία τους και κάποιοι λαμπυρίζουν τόσο έντονα που παίρνεις τόσο από το φως αλλά και από το σκοτάδι τους και μετά ποτέ δεν θα ξανά είσαι o ίδιος... Μάθε να εκμεταλλεύεσαι το φως, αλλά και το σκοτάδι, υπάρχουν και τα δύο, γιατί τα χρειάζεσαι και τα δύο.... Απλώς, μάθε να τα ξεχωρίζεις...!!!!!!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!