Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Του Τιμίου Σταυρού

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ' εξοχήν "όπλον κατά του διαβόλου".

Ορισμένοι Συναξαριστές, αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.
Πηγή: εδώ

13 σχόλια:

 1. Βοήθειά μας και χρόνια πολλά γλυκιά μου!
  Καλό βράδυ:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα !!!! Έλυσα την απορία μου
  γιατί λέμε Ύψωση του Τιμίου Σταυρού !! Βοήθειά μας
  και χρόνια πολλά !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kάπου διάβασα πως στην ελληνική σημαία ο σταυρός συμβολίζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού!
  Καλό και όμορφο βράδυ να έχεις!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτη φορά το ακούω, αλλά ωραίο ακούγεται :)))
   Καλό σου βράδυ!

   Διαγραφή
  2. Επιστρέφω για να διορθώσω.Το έχω διαβάσει στον αξιόλογο ιστότοπο:
   http://agriomeli.blogspot.gr/2012/10/blog-post_27.html#comment-form

   Διαγραφή
 4. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
  Ο Τίμιος Σταυρός, είναι ως σφραγίς θεία και φοβερή, επάνω στην Ελληνική Σημαία, που πρώτος κατασκεύασε ο Άγιος Κωνσταντίνος, όταν προ των τειχών της ασεβούς Ρώμης, του έδειξε ο Θεός στον ουρανό τον Τίμιο Σταυρό Του, με τα γράμματα εκ φωτεινών αστέρων "Κωνσταντίνε εν τούτω νίκα" και πάλι το βράδυ στο όνειρό του είδε τον Χριστό να του ζητά να βάλει εμπρός στο στρατό το ανίκητο σημείο του Σταυρού και θα νικούσε, όπως και έγινε! Εξ αυτού αι ονομάζεται ο Σταυρός "σημείο μέγα και εν πολέμοις φρικτόν"!
  ΠΗΓΗ:
  http://orthodoxhpisth.eu/viewtopic.php?f=15&t=605

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ'ευχαριστώ....δεν το θυμόμουν ακριβώς έτσι....!
   Καλή σου μέρα :)

   Διαγραφή
 5. Μεγάλη γιορτή σήμερα...Βοήθεια μας..ωραίο το αφιέρωμα σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βοήθεια μας Δελφινάκι μου....μας έλειψες... :)))
   Ελπίζω να πέρασες ωραία!!!

   Διαγραφή
  2. Καλώς σας βρήκα..Και μένα μου λείψατε..Δόξα το θεό , πέρασα όμορφα, το ίδιο εύχομαι και για σένα

   Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!