Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Αγία Χρυσή

Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν ωραία στο σώμα και στην ψυχή.

Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και δυναμικά απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις». Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να δεχτεί τον μωαμεθανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε ότι: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας».

Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου 1795 μ.Χ., κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και έτσι πανάξια έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Νυμφίο Χριστό.
Πηγή: εδώ

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες ;)

6 σχόλια:

 1. χρόνια πολλά
  καλημέρα και μια όμορφη εβδομάδα ευχομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ααααααααααχ και βρηκες μια εικονα της φοβερη....κ σπανια....να σαι καλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρονια Πολλά στις εορταζουσες!
  Αγνοουσα αυτη τη γιορτη
  Καλή συνέχεια στη μερα μας :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μια από τις αδελφές του παπού μου λεγόταν Χρυσή, αλλά δεν γνώριζα την προέλευση του ονόματός της!!!!
  Καλή εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όνομα όχι αστεία! Το βάζω στη λίστα με τα ωραία γυναικεία ονόματα. Καλημέρα κορίτσι!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!