Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Υπαπαντή του Κυρίου

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός). Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση στην κοινή ελληνιστική. Στις 2 Φεβρουαρίου έχουν την ονομαστική τους εορτή η Υπαπαντή, ο Παναγιώτης, η Μαρία και η Δέσποινα.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (β΄, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:

Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη,
ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου,
ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών,
φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: εδώ

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!

10 σχόλια:

  1. χρονια πολλα σε ολες τις μανουλες!
    φιλακια πολλα! καλονε μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα καλό μήνα και χρόνια πολλά !!!!
    πολλές ευχές και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα θα φανώ χαζή, αλλά γιατί λέμε χρόνια πολλά στις μαμάδες;
    Χρόνια πολλά! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Ωραιοζηλίτσααα! <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόγω του συμβολικού χαρακτήρα της ημέρας της Υπαπαντής, όπου η νεαρή μητέρα Παναγία πραγματοποιεί την πρώτη συμβολικής αξίας πράξη αποδοχής του νέου της ρόλου. (σύμφωνα με αυτό το άρθρο http://www.patirstavros.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1180:ypapanti-giorti-tis-miteras-oxi-apo-moda-alla-apo-esoteriki-psyxiki-anagki&catid=102&Itemid=544)
      Καλό βράδυ Αναστασάκι μου......Καλό μήναααα!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά κορίτσι μου!
    Και καλή εβδομάδα :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!