Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο όσιος Σεραφείμ και το διορατικό χάρισμα

« -Γέροντα, τόλμησε τότε να πει ο ηγούμενος Αντώνιος, η ψυχή του ανθρώπου είναι ανοικτή μπροστά σας όπως ένα πρόσωπο μπροστά στον καθρέπτη. Παρετήρησα ότι, χωρίς να ακούσετε τις λύπες και τα προβλήματα αυτού του προσκυνητού, του τα είπατε όλα. 

Κι ενώ ο όσιος σιωπούσε, ο ηγούμενος συνέχισε·

- Τώρα βλέπω ότι ο νους σας είναι τόσο καθαρός, ώστε τίποτα δεν μένει κρυφό στην καρδιά του πλησίον. 

- Μη μιλάς έτσι, χαρά μου, είπε ο όσιος φέρνοντας το δεξί του χέρι στα χείλη του συνομιλητού. Η καρδιά του ανθρώπου είναι ανοικτή μόνο στον Κύριο. Καρδιογνώστης είναι μόνο ο Θεός.

- Πως όμως, μπάτουσκα, είπατε στον έμπορο ό,τι χρειαζόταν, χωρίς να του κάνετε ούτε μια ερώτηση;

- Ο άνθρωπος αυτός, όπως και τόσοι άλλοι, εξήγησε ο όσιος, με επισκέφθηκε σαν δούλο Θεού. Εγώ ο αμαρτωλός Σεραφείμ έτσι σκέπτομαι, ότι είμαι δηλαδή αμαρτωλός δούλος του Θεού. Ό,τι λοιπόν με διατάζει ο Κύριος, αυτό μεταδίδω σε όποιον μου ζητά κάτι ωφέλιμο. Την πρώτη σκέψη που μου έρχεται, τη θεωρώ υπόδειξη του Θεού και τη λέω στον συνομιλητή μου. Δεν γνωρίζω τι γίνεται μέσα στην ψυχή του, πιστεύω όμως ότι αυτό μου το υποδεικνύει το θέλημα του Θεού για την ωφέλειά του. Υπάρχουν και περιστατικά, για τα οποία δεν καταφεύγω στο θέλημα του Θεού, αλλά στη λογική μου, επειδή μου φαίνονται απλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται πάντοτε λάθη. Τελειώνοντας ο όσιος την πολύ παραινετική και αποκαλυπτική αυτή συζήτηση, που μας μετέδωσε ο ίδιος ο ηγούμενος Αντώνιος, είπε·

- Όπως το σίδερο στο αμόνι, έτσι παρέδωσα τον εαυτό μου και το θέλημά μου στον Κύριο και Θεό. Όπως αρέσει σε Εκείνον, έτσι πράττω. Δικό μου θέλημα δεν έχω. Ό,τι είναι αρεστό στον Θεό, αυτό και μεταδίδω».
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Βίος Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ»,
Ι. Μ Παρακλήτου, σελ. 193-194).

4 σχόλια:

 1. Και το αποτέλεσμα του δοσίματος αυτού; Ο άγιος είχε μια ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ χαρά!!! Μια ΔΙΑΡΚΗ χαρά!!!! Μια ανεπανάληπτη, αστείρευτη, γλυκιά αίσθηση της παρουσίας του Χριστού μέσα του κι όλους τους ανθρώπους τους προσφωνούσε "χαρά μου"!!!

  Υπάρχει ωραιότερο πράγμα;;;; ΄Όχι, πείτε μου, παρακαλώ, υπάρχει;;;;;

  :) :)

  Καλημέρα, καλό Σ/Κ, γλυκιά μου Ωραιοζήλη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσο σοφα λογια! Σ ευχαριστουμε που τα μοιραστηκες μαζι μας!
  Καλό Σαββατοκύριακο!
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ωραιο αποσπασμα.
  Μακαρι να μπορουσα να γνωρισω απο κοντα εναν τετοιο διορατικο-χαρισματικο ανθρωπο.
  καλο βραδσκι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Olá querida, passei por aqui para agradecer sua doce presença
  no meu cantinho.Obrigada !!!
  Ótima reflexão, fez-me pensar!!!
  Abraços, Marie.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!