Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Πάτερ ημών

..............Μέσα σε δύο ώρες από τότε που άκουσα την προσευχή "Πάτερ ημών" είχα καταγράψει τα λόγια. Κάθε λέξη απαντούσε σε μια ανάγκη. Ήταν σαν να είχε γραφτεί ειδικά για μένα, και δεν είχα ιδέα ότι ήταν μια αγαπητή οικογενειακή προσευχή των Χριστιανών.
Άλλες φορές στην διάρκεια της ημέρας, έλεγα τα λόγια με τον μουσουλμανικό τρόπο, παίρνοντας τις χάντρες μου μία-μία και περνώντας τις από τα δάχτυλα μου, κλικ-κλικ-κλικ, και με κάθε κλικ έλεγα ολόκληρη την προσευχή. Έτσι μπορούσα να προσεύχομαι όπου και όποτε ήθελα, μια και, σε κάποιον παρατηρητή φαινόταν ότι έκανα ναμάζ, τις μουσουλμανικές προσευχές.
Πρέπει να είπα αυτή την προσευχή χίλιες φορές τις επόμενες ημέρες, και κάθε φορά την έβρισκα και πιο εύκολη. Μου είχε δοθεί νέο λεξιλόγιο για να μιλάω στον Θεό. "Πάτερ ημών", ω, αυτές ήταν λέξεις που με έκαναν να δω τον Θεό με άλλο μάτι. Ναι, ήταν το Υπέρτατο Ον, αλλά ήταν και ο πατέρας που είχα χάσει.
"Τι καλά που είσαι ο πατέρα μου", έλεγα μέσα από τα δάκρυα μου τη νύχτα, και ένιωθα την ανέκφραστη παρηγοριά της αγάπης να με διαπερνάει. Έφυγε ο παλιός φόβος ότι ο Θεός ήταν με κάποιο τρόπο θυμωμένος μαζί μου.
"Αγιασθήτω το όνομα σου". Αυτό το καταλάβαινα, γιατί σαν Μουσουλμάνα είχα ανατραφεί να σέβομαι τα ιερά ονόματα του Αλλάχ που βρίσκονται στο Κοράνι. Οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν τα ονόματα του Αλλάχ με μεγάλο σεβασμό, προσθέτοντας μικρές λεκτικές μετάνοιες, όπως "Ευλογημένο να είναι το όνομα του". Τα ονόματα του Αλλάχ έχουν ακόμα και οπτική δύναμη στη μουσουλμανική φαντασία, μια και είναι μια από τις αυστηρά περιορισμένες μορφές διακόσμησης που επιτρέπονται στο τζαμί. Η διαφορά τώρα ήταν ότι είχα δει η ίδια κάτι από εκείνη τη φλεγόμενη αγιότητα.
"Ελθέτω η βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημα σου ως εν ουρανώ και επί της γης". Τώρα έβλεπα ότι ο Χριστός δεν ήταν ένας φτωχός, δευτερεύων προφήτης, ήταν αιώνιος βασιλιάς, και θα ξαναερχόταν για να φέρει στη γη την ουράνιο βασιλεία, όπως και στον ουρανό.
"Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον". Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να ζητήσω από τον Θεό ψωμί, μια και όλες μου οι επιθυμίες ικανοποιούνταν και με το παραπάνω, αλλά αυτό έδειχνε ότι ο Θεός νοιαζόταν για τις υλικές ανάγκες του πιστού και ήθελε να βασιζόμαστε πάνω του για αυτές σαν σε πατέρα.
"Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών". Συγχώρηση; Οι προσευχές του Μουσουλμάνου διακατέχονται από το άγχος για συγχώρηση. Η εικόνα που έχει είναι ενός θεού που τιμωρεί τους ίδιους του τους πιστούς όσο και αυτόν που διαπράττει το κακό, ή τον άπιστο. Είχα αρχίσει ακόμα να πιστεύω και να νιώθω βέβαιη ότι είχα διαπράξει κάποια φοβερή αμαρτία, για να τιμωρούμαι με την αρρώστια μου και την απώλεια των γονιών μου. Το μόνο πεδίο ελπίδας ήταν να εκπληρώνεις με ακριβή και σχολαστική λεπτομέρεια τις απαραίτητες προσευχές στη διάρκεια της ημέρας, να κάνεις το προσκύνημα Χάτζι για μια κάποια ανταμοιβή, και παράλληλα να εκτελείς τους άλλους τέσσερις Πυλώνες του Ισλάμ.
Εδώ όμως δεν υπήρχε καμιά αναφορά για τελετουργικό καθαρισμό, μόνο η βεβαιότητα ότι για να συγχωρηθεί η αμαρτία θα πρέπει να την αναγνωρίσεις ενώπιον του Θεού, και ότι αυτός που ποθεί την συγχώρηση θα πρέπει να συγχωρεί τους άλλους. Με όλη μου την αψεγάδιαστη θρησκευτική ανατροφή δεν είχα γνωρίσει ποτέ πριν τέτοιες ακλόνητες αλήθειες.
"Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού...". Αυτό το προσευχόμουν γιατί μου έδινε τη δύναμη να παραμένω πιστή στο όραμα του Ιησού. Μόνο αυτός μπορούσε να με σώσει από το τράβηγμα πίσω στην ασφάλεια του Ισλάμ, που ερχόταν όλο και δυνατότερο από την οικογένεια μου.
"Ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα, εις τους αιώνας. Αμήν". Τα μεγαλοπρεπή αυτά λόγια ήταν απλά αλλά είχα δύναμη. Είχα δει αυτή τη δόξα και με είχε αλλάξει για πάντα...............
"Το σκισμένο πέπλο"
Εσθήρ Γκιουλσάν

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλό! Διάβασα το βιβλίο. Θαύμασα την πίστη και τη δύναμη της κοπέλας! Παρακαλώ το Θεό να στηρίζει τους Χριστιανούς του Ιράκ και της Συρίας. Είναι οι μάρτυρες της εποχής μας και προστίθενται πολλοί καθημερινά στα μαρτυρολόγια-αγιολόγια της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω τελειώσει ακόμα....αλλά κι εγώ έχω μείνει έκπληκτη από την πίστη της.
      Μάλιστα συγκρίνω την δική μου και απορώ γιατί αξίζω όλα τα αγαθά που έχω;;;
      Ο Θεός να δίνει δύναμη σ'αυτούς τους ανθρώπους.
      Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  2. πολυ ομορφο και ενδιαφερον.
    δεν το γνωριζα.
    ποσοι μαρτυρουν χριστιανοι στο Ιραν-Ιρακ-Συρια.
    χαμος γινεται.
    τοσοι ανθρωποι χανονται καθε μερα εκει.
    κριμα.
    καλημερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο βιβλίο σου το προτείνω αν βρεις χρόνο να το διαβάσεις...!
      Καληνύχτα :)

      Διαγραφή
  3. Α και να που έμαθα ποια είναι η Εσθηρ. Θα το διαβάσω μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Σ ευχαριστούμε πολύ Ωραιοζήλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει....περιμένω εντυπώσεις!
      Καλημέρα :)

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!