Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Άγιος Γεώργιος

Η θαυμαστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην ιερά Μονή του Ξενοφώντα
Στο Άγιο Όρος σώζεται η αρχαία προφορική παράδοση και για την άγια εικόνα που υπήρχε στους χρόνους των ασεβών εικονομάχων, που με βασιλικά διατάγματα καίονταν οι άγιες και σεβαστές εικόνες.

Στα χρόνια εκείνα λοιπόν οι υπηρέτες του παράνομου βασιλιά ερευνούσαν και προσπαθούσαν να βρίσκουν τις άγιες εικόνες για να τις συντρίψουν και να τις ρίξουν στη φωτιά. Βρήκαν λοιπόν και την άγια αυτή εικόνα και την έριξαν στην φωτιά για να καεί. Αλλά μάταια κοπίαζαν οι ανόητοι, διότι η άγια εικόνα έμεινε άφλεκτος μέχρι που η φωτιά έσβησε τελείως. Οι εικονομάχοι όταν είδαν ότι η φωτιά πολύ λίγο άρπαξε τα φορέματα του Αγίου και το πρόσωπο του τίποτα δεν έπαθε απόρησαν. Ένας μάλιστα περισσότερο ασεβής έμπηξε μαχαίρι στο πηγούνι του Αγίου και αμέσως έτρεξε καθαρό αίμα. Τότε όλοι όσοι είδαν το θαύμα έφυγαν ο καθένας για το σπίτι του. Ένας ευσεβής Χριστιανός αφού παράλαβε την άγια εικόνα και ήλθε στην θάλασσα, προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο για να σταματήσει η φρικτή θύελλα της εικονομαχίας. Έπειτα αφού γύρισε προς την Άγια εικόνα είπε: «Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Τροπαιοφόρε Γεώργιε, συ που και στη ζωή και μετά τον θάνατο έκαμες άφλεκτη την άγια εικόνα, διαφύλαξε την και τώρα από την θάλασσα και μετέφερε την όπου εσύ γνωρίζεις και επιθυμείς για να δοξασθεί ο Θεός μας». Και μόλις τελείωσε έβαλε την εικόνα στη θάλασσα.

Ο Άγιος Γεώργιος φρόντισε ώστε η άγια εικόνα να φτάσει στο Άγιο Όρος, όπου και άλλες εικόνες οδήγησε η θεία πρόνοια. Η εικόνα τοποθετήθηκε κοντά στην Μονή Ξενοφώντα όπου έτρεχαν τα ιαματικά όξινα νερά. Υπήρχε μάλιστα εκεί μια μικρή Μονή αφιερωμένη στο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Ακόμα σώζεται ο μικρός αυτός ναός, όπου οι μοναχοί σαν είδαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου την μετάφεραν εκεί γεμάτοι χαρά και ευλάβεια. Ύστερα έκτισαν ναό κοντά στο μικρό ναό. Όταν αυξήθηκαν οι μοναχοί και μεγάλωσε και η Μονή ονομάσθηκε του Αγίου Γεωργίου. Οι μοναχοί γιορτάζουν καθημερινά μαζί με τον Άγιο Γεώργιο και τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και τους μνημονεύουν στις απολύσεις των ακολουθιών.

Η άγια εικόνα βρίσκεται στο μεγάλο Καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου στον ανατολικό κίονα του δεξιού χωρού και έχει ζωγραφισμένο ολόσωμο τον Μεγαλομάρτυρα και σε ένδειξη του θαύματος φέρνει και την πληγή στο πηγούνι και το αίμα του είναι πηγμένο σ' αυτή. Μέχρι σήμερα το θαυμαστό φαινόμενο κηρύττει περίτρανα τα πάμπολλα θαύματα που έκανε και κάνει ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Γεώργιος.
Πηγή: εδώ
μπορείς ακόμα να διαβάσεις τον βίο του αγίου
και την ιστορία της εικόνας πιο πάνω!

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!!!
Χριστός ανέστη!

8 σχόλια:

 1. Χριστός Ανέστη Ωραιοζήλη μου! Σήμερα γιορτάζουν οι Γιώργιδες; Με έσωσες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς ανέστη ο Κύριος!
   Ναι σήμερα γιορτάζουν, χαίρομαι που βοήθησα!

   Διαγραφή
 2. Χριστός Ανέστη Ωραιοζήλη μου. Ότι επιθυμείς! Μεγάλη η χάρη του Αγίου Γεωργίου. Να μας προστατεύει όλους. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.
  Σε καλημερίζω και σε φιλώ γλυκά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς ανέστη ο Κύριος!
   Να 'σαι καλά Μαρίνα μου...καλό σου βράδυ :)

   Διαγραφή
 3. Χρόνια πολλά με υγεία κι ο,τι επιθυμείς!
  Και καλό μήνα :) Καλημερούδια και φιλιά ❤

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια πολλά Πέτρα μου!
   Καλό μήνα!!!
   Καλό βράδυ μ'ένα φιλί για καληνύχτα ❤

   Διαγραφή
 4. Χριστός Ανέστη, κορίτσι μου!
  Βοήθειά μας!
  Μια μεγάλη αγκαλιά και ευχές για έναν όμορφο μήνα!
  ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς ανέστη ο Κύριος!
   Καληνύχτα συριανάκι μου...σσσσσσμουτς ❤

   Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!