Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Παναγία Φιδούσα (Κεφαλονιά)

Ο Ναός της Παναγίας της Λαγκουβάρδας στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς (Παναγία η Φιδούσα), είναι χτισμένο στο σημείο που υπήρχε πριν απο πολλά ένα γυναικείο μοναστήρι. Το μοναστήρι είχε χτιστεί εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της περιοχής.

Η παράδοση λέει ότι οι μοναχές, όταν απειλήθηκαν από τους Τούρκους, προσευχήθηκαν στην Παναγία για βοήθεια. Τότε από παντού εμφανίστηκαν φίδια, περικυκλώνοντας το μοναστήρι, τρομοκρατώντας τους Τούρκους. Οι καλόγριες σώθηκαν και από τότε κάθε χρόνο, στις 6 έως τις 16 Αυγούστου τα μικρά ακίνδυνα φιδάκια με το μαύρο σταυρό στο κεφάλι βγαίνουν ανάμεσα από τα βράχια του καμπαναριού της εκκλησίας. Την ώρα του εσπερινού κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους πιστούς, στα προσκυνητάρια και στα στασίδια, χωρίς να φοβούνται κανένα. Φεύγοντας η 15η Αυγούστου, αναχωρούν και τα φίδια. Γερμανοί φυσιοδίφες τα εξέτασαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα κατατάξουν σε κανένα από τα γνωστά είδη. Είναι γκρίζα, λεπτά, και δεν περνούν το μέτρο. Όταν τα χαϊδεύεις, νιώθεις το δέρμα τους βελούδινο και βλέπεις δυο ματάκια σπινθηροβόλα. Στο πλατύ τους κεφάλι σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός, καθώς επίσης και στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους. Θεωρούνται σύμβολο καλοτυχίας, και κακός οιωνός για το χωριό και το νησί εάν δεν εμφανιστούν μια χρονιά, όπως έγινε το 1940 μ.Χ. και το 1953 μ.Χ., τη χρονιά του σεισμού.
Η Παναγία Φιδούσα εορτάζει στις 15 Αυγούστου!
Πηγή: εδώ

4 σχόλια:

  1. Τα φίδια δηλαδή τα αγγίζει ο κόσμος κανονικά? Είχα ακούσει για τα φιδάκια παλιότερα αλλά δεν ήξερα τίποτα από αυτά που γράφεις! Εκπληκτικό! Μακάρι να αξιωθούμε να τα δούμε και από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου το εύχομαι καλή μου...μέσα από την καρδιά μου :)
      Η Παναγία μας να σε βοηθάει πάντοτε!
      Καλό ξημέρωμα :)

      Διαγραφή
  2. Τα γνωρίζω όλα αυτά , γιατί η Κεφαλονιά ειναι το δεύτερο νησί καταγωγής μου.. Τα γνωρίζω από τον πατέρα μου , Κεφαλλονιά πήγα (όχι την συγκεκριμένη ημέρα) δε τα είδα από κοντά , αλλά γνωρίζω από το πατέρα μου ότι είχαν έρθει τούρκοι και οι 6 καλόγριες προσευχήθηκαν στη Παναγία να της βοηθήσει και η Παναγία τις μεταμόρφωσε σε φίδια..αν κάποια χρονιά δεν βγουν και τα 6 κάποιο κακό θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!