Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε κατά Χριστόν από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής. Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου.

Κατηγορήθηκε ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (βλέπε10 Οκτωβρίου), συνελήφθη από τους Τούρκους, που μάταια προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν. Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη σταθερότητα της πίστης του ιερομάρτυρα, υπέβαλαν σ' αυτόν φρικτά βασανιστήρια, τα οποία μεγάλωναν, εφ' όσον ο Σεραφείμ διαρκώς αρνιόταν να προδώσει την ελληνοχριστιανική πίστη του. Αφού του έκοψαν τη μύτη και επανειλημμένα τον παρουσίασαν στον κριτή, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει, τον εκτέλεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 1601 μ.Χ. με σουβλισμό και κατ' άλλους με απαγχονισμό.

O σοφολογιώτατος διδάσκαλος Xριστοφόρος Προδρομίτης συνέθεσε για τον Άγιο Σεραφείμ οκτωήχους Kανόνες, προσόμοιά και ιδιόμελα, τα οποία τυπώθηκαν μαζί με την Aκολουθία του.

Η τιμία κεφαλή του Αγίου Σεραφείμ, η οποία εναποτέθηκε στη Μονή της Κρύας Βρύσης, όπου είχε μονάσει ο Άγιος, παρά τις κακοποιήσεις και τις κακουχίες που υπέστει, αποτελεί ένα διαρκές θαύμα του Θεού, αφού «περιβάλλεται από το δέρμα, το οποίο σε μερικά μέρη έχει αποσπαστεί από τους πιστούς, για φυλαχτό και φέρει τα σημάδια του μαρτυρίου· ενώ το αριστερό μάτι του Αγίου είναι γαλήνια κλεισμένο, το δεξί φέρει εμφανή τα ίχνη κακοποιήσεων, καθώς επίσης εμφανέστατα φαίνεται και η αποκοπή της μύτης!». (Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Τόγκα, «Η Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνας - Βίος και Πολιτεία του Αγίου του Χριστού Νέου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του Θαυματουργού (+ 1601)»· και «Ακολουθία...»· έκδοση Ι. Μητροπόλεως Καστορίας 2001).
Πηγή: εδώ
Σήμερα εορτάζει και η αγία Βαρβάρα,
 κάνοντας κλικ μπορείς να διαβάσεις λίγα λόγια για τον βίο της!

Χρόνια πολλά Σεραφειμία μου!!
Χρόνια πολλά και σε όποιον-α γιορτάζει :)

8 σχόλια:

 1. Καλημέρα γλυκιά μου
  Νόμιζα πως γιορτάζει μόνο η Αγία Βαρβάρα σήμερα
  Δε γνώριζα για τον Άγιο Σεραφείμ
  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες
  Χρόνια πολλα στους εορτάζοντες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι η αλήθεια είναι πως κι εγώ αν δεν είχα γνωστή που να γιορτάζει δεν θα την γνώριζα αυτή την γιορτή!
   Καλό σου βράδυ :)

   Διαγραφή
 2. Πολύ μεγάλος Άγιος, εθνομάρτυρας! Πολύ καλά έκανες που του αφιέρωσες τη σημερινή σου ανάρτηση. Σήμερα επίσης γιορτάζει και ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, γίγαντας αληθινός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βοήθεια μας να είναι ο άγιος!
   Καλό σου βράδυ Σταυρούλα μου :)

   Διαγραφή
 3. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!!!!!,σ'όλους τους εορτάζοντες!!!!!!
  Καλό βράδυ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α εγώ είχα μείνει στης Αγίας Βαρβάρας. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες λοιπόν! Βοήθειά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι και της αγίας Βαρβάρας, απλά είχα γράψει σε παλιότερη ανάρτηση κι έτσι σήμερα σκέφτηκα να τιμήσω τον άγιο Σεραφείμ!
   Βοήθεια μας!
   Καλό ξημέρωμα :)

   Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!