Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

 Είναι γνωστή και οικεία η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου σημασιοδοτεί την έναρξη της πιο πνευματικής περιόδου του έτους, της περιόδου της προετοιμασίας μας για τη μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας μας, του Πάσχα. Κι η περίοδος αυτή παίρνει το όνομα της από το λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας που ονομάζεται "Τριώδιο", καθώς η χρήση αυτού του βιβλίου ξεκινά από τον εσπερινό της Κυριακής που διαβάζεται η σημερινή παραβολή και εκτείνεται μέχρι της παννυχίδα του Μεγάλου Σαββάτου, καθιερώνοντας αυτήν την περίοδο ως περίοδο αυξημένης προσευχής τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.
 Ακριβώς δε επειδή η περίοδος αυτή είναι αφορμή εντατικότερης και θερμότερης προσευχής, για τον λόγο αυτό η Εκκλησία μας ξεκινά την περίοδο με τη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού για τον τρόπο της θεάρεστης προσευχής. Κι η διδασκαλία αυτή εμπεριέχεται σε μια ιστορία, στη διδακτικότατη αυτή παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, που τόσο έχει αναλυθεί ανά τους αιώνες και έχει καταστεί αφορμή προβληματισμού και αποφάσεων.
 Κύριο χαρακτηριστικό της, η με απλό τρόπο επισήμανση των πνευματικών κινδύνων που αναιρούν την προσευχή και την μετατρέπουν σε προσβολή προς τον Άγιο Θεό ή ακόμη χειρότερα, σε ιεροσυλία. Συνάμα παρατίθεται ο τρόπος, με τον οποίο η προσευχή φθάνει στον θρόνο του Θεού, καθίσταται θεάρεστη κι ο προσευχόμενος άνθρωπος χαριτώνεται και πορεύεται την οδό της Αγιότητας και της Θεώσεως.

Πηγή:Φωνή Κυρίου


*μικράκι μου χρόνια πολλάααα!

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Μιας και που οδευουμε την πιο πνευματική περίοδο του έτους να ευχηθώ σε όλους μας δυναμη, κουράγιο, προσευχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα είμαι άκυρη εντελώς. Θα μου το επιτρέψεις;
    Φορούσα το γυαλί ηλίου μου σήμερα. Μπαίνω το πρωί στον ανιψιό το μικρό να με πάει στο σχολείο ( σημ : φεύγουμε μαζί τι πρωί) Με βλέπει με το γυαλί και σκάει στα γέλια: "Άνοιξε το τριώδιο ; " με ρωτάει!
    Και συνέχισε: Μην πάρεις στολή για τις απόκριες! Είσαι έτοιμη!

    Πέρα από τα αστεία, επειδή ξέρω πώς αντιμετωπίζεις την περίοδο αυτή θα ευχηθώ καλή συνέχεια μέχρι την εβδομάδα των παθών και τη θεία Ανάσταση!
    Πολλά φιλιά Ωραιοζήλη μου!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχαχα......πέτυχε τη μέρα!
      Καλόν αγώνα Αριστέα μου!
      Φιλάκιααα ♥

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!