Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Σπυρίδωνας

 
    Γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια στην Τριμυθούντα της Κύπρου, κοντά στη Σαλαμίνα, το 270 μ.Χ. Αν και ήταν ένας απλός και αγράμματος βοσκός ξεχώριζε για την πίστη του στο Θεό, την ταπεινοφροσύνη του και τη φιλανθρωπία του. Από το γάμο του απέκτησε μία κόρη, την Ειρήνη. Όταν χήρεψε στράφηκε ολοκληρωτικά στο Θεό και έγινε κληρικός. Η φήμη που απέκτησε ήταν τόσο μεγάλη που όταν εκοιμήθη ο επίσκοπος Τριμυθούντος ο ίδιος ο πιστός λαός τον ανακήρυξε επίσκοπο.
    Ακόμα και τότε ο Σπυρίδωνας δεν ξεχώριζε από τους υπόλοιπους φτωχούς ανθρώπους, που αποτελούσαν το ποίμνιο του. Φορούσε τα ίδια απλά και φτωχικά ρούχα με πριν, τον ίδιο σκούφο από φύλλα φοίνικα ενώ και ο βίος του ήταν το ίδιο φτωχικός καθώς όλα του τα υπάρχοντα εξακολουθούσε να τα μοιράζεται με τους φτωχούς. Παντού εξακολουθούσε να πηγαίνει με τα πόδια, ασχολείτο με τις αγροτικές εργασίες και συνέχιζε, ως καλός ποιμένας, να φυλάει το κοπάδι του. Η φήμη του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν με τα θαύματα του βοήθησε ανθρώπους που προσέτρεχαν στη βοήθεια του.

Υ.Γ. Όταν πρωτοάκουσα για τον άγιο Σπυρίδωνα, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν "Ένας κερκυραϊκός θρύλος που θέλει τον άγιο να περπατάει κάθε βράδυ στα σοκάκια της Κέρκυρας και να εισακούει τις προσευχές των πιστών, γι’ αυτό κάθε τόσο οι ιερείς βρίσκουν φθαρμένες τις σόλες των παπουτσιών του και τις αντικαθιστούν με καινούριες."

~Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες~
Καλή σας μέρα!!!!

6 σχόλια:

  1. Χαρούμενη καλημέρα καλή μου!
    Για τον θρύλο του Αγ. Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα τον έχω ακούσει από μικρό παιδί και μάλιστα ότι κατεβαίνει στο λιμάνι κι ευλογεί τα πλεούμενα για να ΄ναι καλοτάξιδα.
    Χρόνια πολλά λοιπόν σ΄ όσους κι όσες γιορτάζουν με υγεία, αγάπη κι ευτυχία!
    Πολλά φιλιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Δεν γνώριζα τα σχετικά με το Βίο του Αγίου! Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση!
    Γιορτάζει ο νονός μου σήμερα! :)) 85 χρόνων άνθρωπος , κατάκοιτος! Εύχομαι ο θεός να τον κάνει να πονάει λιγότερο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!