Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

~Αγιά Σοφιά~

 
Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν το 346.
Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Θα πυρποληθεί όμως και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.
Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».
Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.
Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.

8 σχόλια:

 1. Χαρούμενη καλημέρα καλή μου!
  Πολύ ενημερωτική δημοσίευση!Αυτά μαθαίνει φέτος στην Ε΄ δημοτικού η μικρή μου κόρη... για την Αγιά Σοφιά, τη Στάση του Νίκα και τον Ιουστινιανό.Κι όταν τα ξαναδιαβάζεις νιώθεις ακόμα την ίδια συγκίνηση!
  Υπέροχο Σαββατοκύριακο να περάσεις!:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δίκιο έχεις καλή μου...ελπίζω η κορούλα σου να τα μαθαίνει σωστά τα γεγονότα...!
   Καλό βραδάκι να έχεις :)

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα!
  Το κόσμημα της Ορθοδοξίας!!

  Μακάρι να μπορέσουμε όλοι να πάμε να την επισκεφτούμε κιόλας...

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικό κόσμημα...όλα είναι υπέροχα στην Πόλη!
   Εύχομαι να σου δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία..πραγματικά αξίζει!!!
   Καλό σου βράδυ :)

   Διαγραφή
 3. "Εν αυτώ ο νους προς τον Θεόν επαιρόμενος αεροβατεί, ου μακράν που ηγούμενος Αυτόν είναι. Τούτου του θεάματος ουδείς έλαβε πώποτε κόρρον, αλλά παρόντες μεν άνθρωποι τοις ορωμένοις γεγήθασιν, απιόντες δε τοις υπέρ αυτού διαλόγοις αποσεμνύνονται".
  Έτσι περιγράφει ο ιστορικός Προκόπιος -ήταν ο ιστορικός του Ιουστινιανού, παρών ο ίδιος στα εγκαίνια-την εντύπωση που προκαλούσε στους συγχρόνους του μια επίσκεψη στον υπέρκαλλο αυτό ναό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά δεν έχω λόγια να το περιγράψω....σκέφτομαι όμως να σας δείξω κάποιες απ' τις φωτογραφίες που τραβήξαμε με την παρέα μου...(γιατί όπως λένε: μια είκόνα, χίλιες λέξεις)!
   Καληνύχτα!

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα καλή μου!
  Θέλω να την επισκεφτώ κάποτε!
  Φιλιά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου....πραγματικά είναι ένα από τα ταξίδια που αξίζει να το κάνουμε στην ζωή μας!
   Φιλιά! Καληνύχτα :)

   Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!