Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αγία Φιλοθέη

 
Δύο σύγχρονα θαύματα της αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, για να αναπαυθούμε με τη χάρη των αγίων μας.
Επισκέφθηκα στις 20/2/2005 για πρώτη φορά με μια φίλη μου την ιερά μονή της αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στο προάστιο της Εκάλης, όπου φυλάσσεται ένα τμήμα του χεριού της, το οποίο ευωδιάζει (και ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος άγιος ευδοκεί να μυρίσω την ευωδιά από τα τίμια λείψανά του και έχω συγκλονιστεί).
Το χεράκι της αγίας φυλάσσεται μέσα σε ασημένια θήκη, η οποία είναι τοποθετημένη σε μαρμάρινη λάρνακα. Βρίσκεται στον υπόγειο ιερό ναό των αγίων πάντων των εν Αθήναις διαλαμψάντων, κάτω από το Καθολικό της ιεράς μονής. Μέσα στον ιερό ναό βρισκόταν η Ηγουμένη της μονής, γερόντισσα Αγάπη, που μας απόκρυψε μάλιστα την ιδιότητά της και μας μίλησε για την αγία Φιλοθέη-μας είπε ότι είναι πολύ θαυματουργός αγία η αγία Φιλοθέη. Μας εξήγησε ότι η εικόνα της αγίας που κοσμεί τη λάρνακα έχει αγιογραφηθεί από μια αδελφή «φωτογραφικά», δηλ. έτσι ακριβώς όπως είδε την αγία Φιλοθέη που εμφανίστηκε μέσα στη μονή!
Η ηγουμένη από το χέρι κρατούσε ένα κοριτσάκι δύο χρονών και μας λέει: «Το βλέπετε εδώ το κοριτσάκι, είναι παιδί της αγίας Φιλοθέης». Και ξεκινάει και μας αφηγείται το θαύμα της αγίας Φιλοθέης: Η μητέρα του ήταν έγκυος και σε προχωρημένο στάδιο, στον όγδοο μήνα, ο γιατρός τής λέει ότι πρέπει να κάνει έκτρωση, γιατί το παιδί πάσχει από σύνδρομο Down (η μητέρα έχει ακόμη φυλαγμένο το υπερηχογράφημα με τη διάγνωση). Καταπικραμένοι οι γονείς, αλλά δεν έπαιρναν και την απόφαση. Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και για την ίδια τη μητέρα, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης. Εκείνες τις μέρες, ο αδερφός της μητέρας είχε πάει στο Άγιο Όρος και εκεί γνώρισε τον κτήτορα της ιεράς μονής, τον κεκοιμημένο σήμερα π. Κοσμά Καράμπελα. Του εκμυστηρεύεται το πρόβλημα της αδερφής του και ο παππούλης τον συμβουλεύει να πάει η γυναίκα στο μοναστήρι της αγίας και με πολλή πίστη να προσευχηθεί στην χαριτόβρυτη αγία Φιλοθέη. Πράγματι, η μητέρα πάει στο μοναστήρι και μία μοναχή της δείχνει το σημείο που φυλασσόταν το ιερό λείψανο. Της λέει η αδελφή «προσευχήσου εδώ στην αγία του Θεού, τάξε της κάτι, κάτι απλό έτσι να πιαστεί η προσευχή και να είσαι σίγουρη ότι θα σε ακούσει η αγία». Η μητέρα τότε κόβει ένα από τα τριανταφυλλάκια που στόλιζαν την εικόνα και το λείψανο της αγίας, το ακουμπάει στην κοιλιά της και λέει: «Αγία μου Φιλοθέη, σου κλέβω τώρα ένα λουλουδάκι αλλά κάνε καλά το παιδάκι μου και κάθε χρόνο θα φέρνω στη χάρη σου 150 λουλουδάκια». Πράγματι, η γυναίκα γέννησε το υγιέστατο κοριτσάκι, τη Φιλοθέη, που είδαμε στη μονή μαζί με τη μαμά του και κάθε χρόνο «δε φέρνει 150 αλλά 300 λουλούδια για την αγία Φιλοθέη», τέλειωσε τη διήγησή της η ηγουμένη.
Άλλο θαύμα: Όταν ήταν ακόμη μοναχή (την ηγουμενία της μονής έχει αναλάβει μόλις πριν από ένα χρόνο, αρχές 2004), της πήγαν ένα μωράκι 6 μηνών. Μόλις το είχαν βγάλει οι γονείς του από το θεραπευτήριο «Υγεία» με διάγνωση ολικού καρκίνου, από το στόμα του έτρεχε αίμα. Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς ότι πρέπει να φύγουν για Αγγλία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά και πάλι το μωρό τους δε θα ζήσει. Η μητέρα παίρνει το μωρό και το πάει στο μοναστήρι, όχι όμως για να ζητήσει τη χάρη της αγίας Φιλοθέης: στη μονή λειτουργεί ορφανοτροφείο «η αγία Τριάς» και η μητέρα, 19 χρονών κοπελίτσα, «απολωλώς πρόβατο ήταν κι εκείνη» μας είπε η ηγουμένη, ήθελε να το αφήσει εκεί. Βρίσκει την αδελφή Αγάπη και της λέει «πάρτο εσύ, τι να το κάνω εγώ το μωρό;». Η αδελφή παίρνει το άρρωστο μωράκι και το ρίχνει μέσα στη λάρνακα της αγίας και φωνάζει και τον ιερέα και κάνουν μια παράκληση. Μόλις τελειώνει η παράκληση, το δίνει πίσω στη μαμά του. Εκείνη επαναλαμβάνει το ερώτημα: «Πάρτο εσύ, τι να το κάνω εγώ»; «Τι να το κάνεις;» απαντά η αδελφή Αγάπη. «Πάρτο και πήγαινέ το και στην Αγγλία και όπου θες. Το παιδί σου είναι εντελώς καλά». Και πράγματι το μωράκι έγινε καλά και οι γονείς του, που παραλίγο να διαλύσουν την οικογένεια που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν, βρήκαν το δρόμο τους και μαζί επισκέπτονται κάθε χρόνο τη μονή και προσκυνούν τη χάρη της αγίας Φιλοθέης.

ΤΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΑΣ, ΚΥΡΙΕ Ο ΘΕΟΣ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Πηγή: Διαδίκτυο

4 σχόλια:

  1. Απίστευτες μαρτυρίες καλή μου!
    Πολλές φορές στη ζωή μας φανερώνονται μικρά ή μεγάλα θαύματα, αρκεί μόνο να ΄χουμε πίστη στο Θεό για να τ΄ αναγνωρίσουμε!
    Να περνάς πάντα καλά κι η χάρη της Αγίας Φιλοθέης να σου δίνει φώτιση και δύναμη!
    Καλό σου απόγευμα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό απόγευμα Σοφία μου!
      Έχεις δίκιο πρέπει να έχουμε την πίστη να αναγνωρίσουμε τα θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας...τα οποία είναι και πολλά μάλιστα!
      Να 'σαι πάντα καλά, η αγία Φιλοθέη να ενισχύει τον αγώνα σου :)

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ που αγαπάτε την Αγία Φιλοθέη! Όντως είναι θαυματουργή και πράγματι το άγιο λείψανο της ευωδιάζει!
    Εύχομαι η χάρη της να μας σκεπάζει και να δυναμώνει την πίστη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!