Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Παναγία Πορταΐτισσα (Άγιον Όρος)



Κάποιο βράδυ, όταν πια στη μονή του Κλήμενος αρχίζουν να κατοικούν Ίβηρες μοναχοί, συμβαίνει κάτι θαυμαστό θαυμάσιο φαινόμενο βάζει σε απορία τους μοναχούς της περιοχής: πύρινος στύλος στέκεται πάνω στη θάλασσα και φθάνει μέχρι τον ουρανό. Το όραμα εξακολουθεί για μερικές μέρες και οι μοναχοί διακρίνουν στη βάση του στύλου μια εικόνα, που πλέει όρθια στα κύματα. Κάνουν δέηση στον Θεό, για να δοθεί ο ανεκτίμητος θησαυρός και η Θεοτόκος εμφανίζεται στον ευλαβή αναχωρητή Γαβριήλ τον Ίβηρα και τον διατάζει να περπατήσει στα κύματα, να πάρει την εικόνα της και να τη δώσει στον ηγούμενο και τους αδελφούς της μονής. Ωστόσο, μετά την υποδοχή της και την τοποθέτησή της στο ναό, η εικόνα κατ΄ επανάληψη εξαφανιζόταν από αυτόν και βρισκόταν τοποθετημένη εσωτερικά πάνω από την πύλη της μονής. Η Παναγία πληροφόρησε σε όνειρο τον άγιο Γαβριήλ ότι αυτή είναι η θέση που διάλεξε μόνη της για να φυλάγει αυτή τους μοναχούς και όχι να φυλάγεται από αυτούς. Έτσι πήρε το όνομα Πορταΐτισσα και μέχρι σήμερα η παρουσία της στη μονή και στο Άγιον Όρος θεωρείται εγγύηση για την προστασία του Αγιορείτικου Μοναχισμού από τη Θεοτόκο. Αργότερα κτίστηκε παρεκκλήσι κοντά στο τείχος της μονής, όπου τοποθετήθηκε η εικόνα, ενώ έκλεισε η παλαιά και ανοίχθηκε άλλη μεγαλοπρεπέστερη είσοδος. Τα θαύματά της είναι άπειρα όπως και το πλήθος των προσκυνητών της, ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο και τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, που λιτανεύετε και γίνεται η ανάμνηση της εύρεσης της με λειτουργία σε παρεκκλήσι της παραλίας, στο σημείο ακριβώς που την έβγαλε από την θάλασσα ο άγιος Γαβριήλ.
Η Παναγία Πορταΐτισσα εορτάζει στις 15 Αυγούστου!

10 σχόλια:

  1. Τι όμορφη ανάρτηση !!!

    Αγνωστα όλα αυτα για μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία λοιπόν, αν σας αρέσει να το ψάξετε περισσότερο μόνοι σας....! Υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω απ' τα προσωνύμια της Παναγίας μας.
      Η Παναγία να σας σκέπει πάντοτε...!
      Καληνύχτα :)

      Διαγραφή
  2. οποτε σε λιγες μερες εχει τη τιμητικη της. πολυ ομορφη εκκλησια! και ομορφα οσα μας εξιστορησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε...η αλήθεια είναι πως πάντα μου άρεσε να ακούω και να διαβάζω για τα προσωνύμια της Παναγία μας...και με την ευκαιρία τα έβαλα και στο blog...!
      Καλό σου βράδυ...σ'ευχαριστώ για την βόλτα σου :)

      Διαγραφή
  3. Την ιστορία αυτήν τώρα την έμαθα, αλλά αντίγραφο της εικόνας υπάρχει και στο μοναστήρι εδώ της Παναγίας Φανερωμένης!Μεγάλη η Χάρη Της..!
    Την καλημέρα μου κι εύχομαι να βοηθάει πάντα τους ανθρώπους!Να ΄σαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοήθεια μας Νίκο μου....η Χάρη της να μας σκέπει πάντοτε...!
      Καλό σου βράδυ και καλή Κυριακή :)

      Διαγραφή
  4. Καλό σαββατοκύριακο μικρό μου κορίτσι. Σε ευχαριστούμε για την ανάρτηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε! Τόσες ιστορίες... Κάθε εικόνα και εκκλησάκι και από πίσω άπειρα θαύματα...
    Πολύ ωραία ανάρτηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δίκιο έχεις....για τα θαύματα θα σας πω κάποια άλλη στιγμή...πρώτα ο Θεός!
      Καλό σου βράδυ :)

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!