Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Παναγία του Χάρου (Λειψώ/Δωδεκάνησα)

Πρωτοτυπία στην εικόνα δίνει το γεγονός ότι η Παναγία ιστορείται να κρατά το Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά κρεμάμενο νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου».
Πλήθος προσκυνητών έρχονται στις 23 Αυγούστου, για να κλίνουν το γόνυ μπροστά στην εικόνα του θαύματος με το ακόλουθο ιστορικό: 
Τον Απρίλιο του 1943 η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην εικόνα άσπρους κρίνους. Αυτοί ξεράθηκαν, όπως ήταν φυσικό. Μα ξαφνικά τον Ιούλιο οι αποξηραμένοι κρίνοι άρχισαν παράδοξα να αποκτούν χυμούς και μάλιστα όσο πλησίαζε η γιορτή της 23ης Αυγούστου έφτασαν να βγάζουν μπουμπούκια μοσκομύριστα, ολοκληρωμένα την ημέρα του Πανηγυριού της.
Το θαύμα αυτό πραγματοποιείται από τότε μέχρι σήμερα. Και προσφέρεται ως ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνήτρια ψυχή, αλλά συγχρόνως και ως «σημείον αντιλεγόμενον» για τους άπιστους που, ενώ «θέτουν τον δάκτυλον επί των τύπων των ...κρίνων», πασχίζουν να το εξηγήσουν με λογικοφανείς ερμηνείες, γεννημένες από τη θολοκουλτούρα τους.
Κι όμως η "Παναγία του Χάρου" είτε για χάρη των πιστών της είτε για προβληματισμό των απίστων συνεχίζει το θαύμα της. Και μας καλεί όλους να πυκνώσουμε με την παρουσία μας τη στρατιά των πανηγυριωτών και να οδεύσουμε σ' αυτήν, για να αποθέσουμε τις ελπίδες μας και τους οραματισμούς μας.
Η Παναγία του Χάρου εορτάζει στις 23 Αυγούστου!
Πηγή: εδώ

10 σχόλια:

  1. Πωπω! Αυτό κι αν είναι θαύμα! Πρέπει να'ναι η μοναδική εικόνα με την πρωτοτυπία να απεικονίζει έτσι το Χριστό. Δεν το γνώριζα..
    Καλημέρα! Φιλάκια πολλά!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κι εμένα μου έκανε πολύ εντύπωση την πρώτη φορά που την είδα...και σκέφτηκα πως δεν θα την γνώριζαν πολλοί...γι' αυτό τις αφιέρωσα την ανάρτηση...!
      Καλό σου απόγευμα :)

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά μοναδική !!!! Πολύ ωραία όλα τα αφιερώματά σου στις εικόνες της Παναγίας !!! Ευχαριστούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια που μου αφήνετε...!
      Καλό σου απόγευμα :)))

      Διαγραφή
  3. Αν θέλει ο Θεός, θα την προσκυνήσουμε την ερχόμενη Τρίτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοήθεια σας....εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα στην βόλτα σας :)))
      Η Παναγία να 'ναι πάντοτε στο πλευρό σας!

      Διαγραφή
  4. έμαθα πολλά σ αυτή την ανάρτηση..πρώτη φορά ακούω αυτή την ονομασία Παναγίας ...πρώτη φορά βλέπω αυτή την εικόνα...πρώτη φορα΄ακούω το θαύμα
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα με είχε εντυπωσιάσει όταν την είχα πρωτοδεί....!!!
      Κι επειδή δεν είναι τόσο γνωστή σκέφτηκα πως της αξίζει μια ανάρτηση :)

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!