Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Το μύ­ρο του Α­γί­ου Δημητρίου

Κάποιος α­σκη­τής που κα­τοι­κού­σε στο ο­ρος Χο­λο­μων­τα, ο­ταν ά­κου­σε πως ο Α­γιος α­να­βλύ­ζει μύ­ρο ά­φθο­νο α­πό τον τά­φο, δεν το πί­στευ­ε και συλλογιζόταν, πως στο μέ­ρος ε­κεί­νο υ­πάρ­χουν και άλ­λοι Α­γιοι οι ό­ποι­οι υ­πέ­μει­ναν πε­ρισ­σό­τε­ρα μαρ­τύ­ρια για το ό­νο­μα του Χρι­στού, ό­μως δεν ά­νέ­βλυ­σαν μύ­ρο, και αυ­τός για ποι­ο μαρ­τύ­ριο δο­ξά­σθη­κε τό­σο α­πό τον Θε­ό; Ο Θε­ός ό­μως, θέ­λη­σε να τον βε­βαι­ώ­σει, ο­τι η μυ­ρο­βλυ­σί­α εί­ναι α­λή­θεια.


Μια νύ­χτα, α­φου τε­λεί­ω­σε ο α­σκη­τής την α­κο­λου­θί­α του, έ­πε­σε να κοι­μη­θεί και εί­δεό­τι βρέ­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, μέ­σα στην Εκ­κλη­σί­α του Α­γί­ου Δη­μη­τρί­ου, και ε­κεί μπρο­στά του βλέ­πει τον άν­θρω­πο ο ό­ποι­ος κρα­τού­σε τα κλει­διά του τά­φου του Α­γί­ου, προς τον ό­ποι­ο ει­πε: Α­νοι­ξε μου να προ­σκυ­νή­σω. Του ά­νοι­ξε και μπή­κε μέ­σα στο κου­βού­κλιο να προ­σκυ­νή­σει, ο­πό­τε εί­δε ό­τι ό­λος ο τά­φος ή­ταν βρεγ­μέ­νος α­πό μύ­ρο και εύ­ω­δί­α­ζε και εί­πε προς τον φύ­λα­κα του τά­φου:

- Σε πα­ρα­κα­λώ, έ­λα να σκά­ψου­με έ­δω να δού­με ά­πό που έρ­χε­ται το μύ­ρο.

Του φά­νη­κε ό­τι έ­φε­ραν τα ερ­γα­λεί­α και άρ­χι­σαν να σκά­βουν και βρή­καν έ­να με­γά­λο μάρ­μα­ρο, το ό­ποι­ο σή­κω­σαν με πο­λύ κό­πο και α­μέ­σως φά­νη­κε το σώ­μα του Α­γί­ου φω­τει­νό, α­πό το ό­ποι­ο α­νέ­βλυ­ζε μύ­ρο ά­φθο­νο που χυ­νό­ταν α­πό τις τρύ­πες, τις ό­ποι­ες ά­νοι­ξαν στο σώ­μα του Μάρ­τυ­ρος οι λόγ­χες των δη­μί­ων. Ο α­σκη­τής α­πό τον τρό­μο του, φο­βού­με­νος να μη πνι­γεί, φώ­να­ξε δυ­να­τά:

- Α­γι­ε Δη­μή­τρι­ε, βο­ή­θα με.

Με­τά τη φω­νή αυ­τή συ­νήλ­θε και εί­δε, ό­τι ή­ταν βρεγ­μέ­νος α­πό μύ­ρο και αυ­τός και τα εν­δύ­μα­τα του. Α­μέ­σως ο α­σκη­τής ήλ­θε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, κη­ρύτ­τοντας το θαύ­μα του Α­γί­ου και δό­ξα­σε τον Θε­ό. Ε­μει­νε στο Να­ό αρ­κε­τές ή­με­ρες και κα­τό­πιν ε­πέ­στρε­ψε στο α­σκη­τή­ριό του, λέ­γον­τας: Μέ­γας, α­λη­θώς, εί­ναι ο Α­γιος Δη­μή­τριος.


Το μύρο του Αγίου είναι το θαύμα του Θεού και η μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του.

Καλημέρα & Καλό μήνα!

13 σχόλια:

 1. Μακάρι ο Θεός να μας φυλά όλους και ο Άγιος Δημήτριος πάντα να μας προστατεύει.
  Όμορφη ημέρα να έχεις και έναν υπέροχο μήνα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό μήνα Μαρίνα μου...βοήθεια μας ο άγιος Δημήτριος!

   Διαγραφή
 2. Καλό και ευλογημένο μήνα!
  Δεν γνώριζα την ιστορία του μύρου, και με αυτή την ευκαιρία, αναζήτησα πηγές! Να είσαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που το ακούω ή μάλλον που το διαβάζω ;)
   Καλό κι ευλογημένο μήνα!

   Διαγραφή
 3. καλο μηνα δεν το ηξερα αυτο το θαυμα πραγματικα σε φιλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ πρόσφατα το διάβασα, γι'αυτό και είπα να το μοιραστώ μαζί σας!
   Καλό μήνα και καλό ξημέρωμα :)

   Διαγραφή
 4. Η χάρη του Αγίου Δημητρίου,να πρεσβεύει υπέρ ημών!!!
  Καλό και ευλογημένο μήνα!!!!
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να είσαι καλά Ωραιοζήλη μου που μας το ανέφερες αυτό το θαύμα! Δεν το ήξερα, αλλά μου αρέσει πολύ να τα διαβάζω αυτά!
  Βοήθειά μας να είναι ο Άγιος Δημήτριος!!
  Σε φιλώ πολύ πολύ! Καλό μήνααααα!! ♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σου πω την αλήθεια κι εμένα μου αρέσουν αυτά...!
   Βοήθεια μας ο άγιος Δημήτριος!
   Καλό μήναααααα!!!!!!!
   Καλό ξημέρωμααααα!!!!
   Και φιλάκια πολλάααα ♥

   Διαγραφή
  2. Και βέβαια, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις την παρουσία του Θεού τόσο έντονα, σου δίνει δύναμη και πίστη!! Αν και θαύματα γίνονται και στις ζωές μας καθημερινά (αρκεί να τα αναγνωρίζουμε), αυτά που έχουν να κάνουν με τους Αγίους μας όμως με καθηλώνουν γιατί αντιλαμβάνομαι και την ένταση της δικής τους πίστης!
   (έγραψα κι εγώ για δύο θαύματα της Παναγίας μας στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, τα είδες? Τα διάβαζα και έκλαιγα από συγκίνηση...)

   Διαγραφή
  3. Ναι τα είδα! Είναι αμέτρητα τα θαύματα της Παναγίας μας και είναι ωραίο να τα βλέπουμε στην ζωή μας ;)
   Καλημέρα!

   Διαγραφή
 6. Πολύ ωραίες αναρτήσεις!
  Ο Θεός μαζί μας...
  http://amfoterodexios.blogspot.gr/2015/11/blog-post_53.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!