Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Καπνικαρέα

Μιας και άρχισα τις βόλτες είπα να τις επεκτείνω λιγάκι....σε μια βόλτα λοιπόν στην Ερμού, της Αθήνας αυτή την φορά, άκουσα μια ονομασία που ενώ μου ήταν γνωστή δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν. Αναφέρομαι στον τίτλο "Καπνικαρέα", αυτή η λέξη λοιπόν μου κίνησε το ενδιαφέρον και ήταν η αιτία να μάθω την ιστορία αυτής της πολύ όμορφης εκκλησίας που βρίσκεται πάνω στην Ερμού και γιόρταζε πρόσφατα, στα Εισόδια της Θεοτόκου!

Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να διαβάσεις παρακάτω κάποια στοιχεία που την αφορούν:
Είναι Βυζαντινός Ναός, το αρχικό κτίσμα του οποίου είναι ο σταυροειδής Ναός μετά τρούλου, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερις κίονες με ρωμαϊκά κιονόκρανα. Κτίσθηκε τον 11ο αιώνα προς τιμή της Θεοτόκου και σε ανάμνηση της Εισόδου της στο Ναό του Κυρίου.

Αργότερα στη βόρεια πλευρά του Ναού προστέθηκε παρεκκλήσι με τρούλο, το οποίο τώρα τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας.

Ακόμη βραδύτερα στα δυτικά προστέθηκε εξωνάρθηκας με πολλές αμφικλινείς στέγες και τέσσερα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία χωρίζονταν με κίονες.

Στη νότια πλευρά του νάρθηκα υπάρχει μικρό πρόστοο, το οποίο στηρίζεται σε δύο κίονες, πάνω δε από τη θύρα υπάρχει τόξο σε σχήμα πετάλου.

Στη δυτική πλευρά είναι εντοιχισμένα γλυπτά και επιγραφές, η δε εικόνα της Πλατυτέρας στο Ιερό του Ναού είναι έργο του Φώτη Κόντογλου.

Εξωτερικώς έχει την επιμελή πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία των Αθηναϊκών Ναών, καθώς και τις οδοντωτές ταινίες. Το ψηφιδωτό, το οποίο βρίσκεται πάνω από την είσοδο του Ναού, είναι νεώτερη κατασκευή.

Καπνικαρέα ονομάστηκε κατά μία άποψη από αυτόν που έκτισε το Ναό εισπράττοντας τον καπνικό φόρο (είδος φόρου των οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου). Παλαιότερα ονομαζόταν Καμουχαρέα από τη λέξη Καμουχά, με την οποία στα χρόνια του Βυζαντίου ονόμαζαν τα χρυσοΰφαντα υφάσματα, πιθανώς γιατί βρισκόταν κοντά σε εργαστήρια τέτοιων υφασμάτων.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν εκκλησία της Βασιλοπούλας και του Πρέντζα. Το 1834 ο Ναός κινδύνευσε να ρυμοτομηθεί, αλλά σώθηκε με την επέμβαση του πατέρα του βασιλέα Όθωνα, Λουδοβίκου της Βαυαρίας.

Ο Ναός ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1932. Τη διοικητική εποπτεία έχει η Εφορεία του Ι.Ναού, η οποία αποτελείται από Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με πρόεδρο τον εκάστοτε κοσμήτορα της Σχολής.
Πηγή: από το διαδίκτυο

Η Παναγία να μας φυλάει όλους και να μας σκέπει πάντοτε!
Καλό ξημέρωμα :)

11 σχόλια:

  1. Καλημερα αγαπημενη μου
    Ουτε εγω γνωριζα την ιστορια και την εμαθα σημερα μαζι σου
    Σε ευχαριστω
    Να μας φυλαει ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω καινούρια πράγματα....κι έχουμε πολλά όμορφα πράγματα ;)
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  2. Κι ενώ περνάω συνέχεια από εκεί, την ιστορία δεν την ήξερα..
    Μου έκανε εντύπωση που ανήκει στο Ε.Κ.Π.Α., ούτε αυτό το ήξερα!
    Καλημέρες πολλές!! φιλάκια!!!! <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είχα πολύ καιρό να πάω....αλλά φαίνεται τώρα ήταν η ώρα το να το ψάξω ;)
      Φιλάκια ♥

      Διαγραφή
  3. Σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες,που δεν γνωρίζαμε,να'σαι καλά και η χάρη της Παναγίας να σε προστατεύει υπό την σκέπη της!!!!!
    Καλή και ευλογημένη μέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδες που βλέπουμε ένα μέρος και δεν ξέρουμε τίποτα για αυτό; Είναι όμως μια εκκλησία πανέμορφη και πραγματικό στολίδι για την πόλη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Θεσσαλονίκη να δεις πόσα βλέπω και δεν έχω ιδέα τι είναι....!
      Είναι πραγματικά στολίδι, μου αρέσουν αυτές οι παλιές εκκλησίες!
      Καλό μεσημέρι Πέτρα μου :)

      Διαγραφή
  5. πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!! και η αλήθεια είναι πως πάντα αναρωτιόμουν..είναι πολύ όμορφο εκκλησάκι...ευχαριστούμε πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε!
      Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις :)

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά!! Όσο ζεις, μαθαίνεις άλλωστε.. τα φιλιά μου!

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!