Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Βόλτα στην Πάτρα...

Αυτές τις μέρες έκανα μια βολτούλα στην Πάτρα....μου άρεσε ιδιαιτέρως ο ναός του αγίου Ανδρέα...παράκατω σας γράφω λίγα λόγια για τον ναό...
 
Ο νέος μεγαλοπρεπέστατος Βυζαντινού ρυθμού ναός θεμελιώθηκε το 1908 από τον Γεώργιο τον Α΄, και εγκαινιάσθηκε το 1974 από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο.

Είναι ο μεγαλύτερος και καλλιτεχνικότερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Την επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης είχε ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και μετά το θάνατό του (1937) ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός.

Ο κεντρικός τρούλος του Ναού έχει ύψος 46 μέτρα, πάνω του στηρίζονται ένας πεντάμετρος επίχρυσος σταυρός και δώδεκα μικρότεροι που συμβολίζουν το Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του. Στο χώρο του Ναού μπορούν να εκκλησιαστούν τουλάχιστον 5.500 άτομα.

Αυτό που άρεσε περισσότερο σ' εμένα ήταν η αγιογραφία της πλατυτέρας στο ιερό....η οποία απεικονίζει την πλατυτέρα που έχει στην αγκαλιά της όλη την Πάτρα και την προστατεύει....(αν παρατηρήσετε υπάρχει μέσα και ο ναός του αγίου Ανδρέα κάτω δεξία).
Αυτά για σήμερα...η Παναγία να μας προστατεύει όλους...τώρα επιστροφή στα πάτρια εδάφη...!
Να έχετε μια όμορφη μέρα :)

4 σχόλια:

  1. Με ταξίδεψες όμορφα!Ο ναός εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής!
    Στην Πάτρα δεν έτυχε να πάω, εκτός από μια-δυο φορές σαν διερχόμενη!Όποτε όμως ξαναπεράσω θα τον επισκεφθώ σίγουρα!
    Χαρούμενη καλημέρα και να ΄χεις πάντα τη βοήθειά του!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τον επισκεφθείς καλή μου... Είναι πολύ ωραίος ο ναός... Καλή σου μέρα:-)

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη ανάρτηση..όμορφο ταξίδι..ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας..μια φορά όλη κι όλη πήγα Πάτρα και στον Απ.Ανδρέα,ακόμα θυμούμαι τα σκαλιά έξω από την εκκλησία και τον μεγάλο τρούλο...ΜΟυ άρεσε πολύ η εικόνα με την Παναγία που προστατεύει όλη την Πάτρα, δε θυμούμαι να την είχα δει αυτή την εικόνα..
    Βοήθεια μας η Παναγία και ο Απ.Ανδρέας..Καλή επιστροφή στα πάτρια εδάφη και να έχεις ένα όμορφο σαβ/κο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!