Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως!

Η Σαρακοστή είναι η σταύρωση του εαυτού μας, είναι η εμπειρία - περιορισμένη βέβαια - που αποκομίζουμε από την εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί» (Μαρκ.8,34).

Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν' ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους. Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής:
Στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και 'μεις σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι' αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας. Μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου και μας παρηγορεί.. Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που, κατάκοποι, κάθονται για λίγο να αναπαυθούν. Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πίκρα που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στη πορεία μας στην έρημο έως ότου φθάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάσταση Του.. Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλο Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύτηκε στον Παράδεισο, γι' αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσο της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ την ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή, να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μας στο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε».

12 σχόλια:

 1. καλημέρα στους δυό μας τους πρωινούς σημαντική μερα σήμερα...σε χαιρετώ καλη κυριακή να έχουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Νικόλα μου...χαρούμενη Κυριακή σου εύχομαι :)

   Διαγραφή
 2. Καλή Κυριακή και Καλή Ανάσταση να έχουμε :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή Ανάσταση φίλε μου..να έχεις μια χαρούμενη εβδομάδα :)

   Διαγραφή
 3. Eτσι ειναι η σημερινη μερα.Καλη ξεκουραση και ανασιγκροτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα κοπέλα μου!
  Δεν πεθαίνουμε αλλά ζωογονούμαστε!
  Κρατάω τούτο! :))
  καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!