Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Το παν στον άνθρωπο είναι η θέληση

Η θέληση είναι το σπουδαιότερο στοιχείο της ελευθερίας του ανθρώπου.

Το παν στον άνθρωπο είναι η θέληση. Η θέληση είναι το σπουδαιότερο στοιχείο της ελευθερίας του ανθρώπου. Δεν μπορεί φυσικά μόνη της να επιτύχει. Εκλέγει όμως και αποφασίζει.


Αυτή προκαλεί τη θεία επέμβαση, την οποία ο Θεός δεν πραγματοποιεί εάν δεν προηγηθεί η ελεύθερη εκλογή της προσωπικότητας. Διατήρησε ο δημιουργός την κυριότητα και ελευθερία του ανθρώπου και μετά την αποκοπή και την πτώση του απ αυτόν.

Οσοι θέλουν να επιστρέψουν στους κόλπους της θείας παναγάπης, την οποία μας χάρισε με την παρουσία του ο Χριστός, πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ποιά είναι η θέλησή τους. Με την υπακοή και υποταγή στο θείο θέλημα, επεμβαίνει η θεία Χάρη, την οποία επικαλούμαστε, και τότε «τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».

Οποιοσδήποτε άνθρωπος θέλει πραγματικά να σωθεί, δεν τον εμποδίζει ούτε ο καιρός, ούτε ο τόπος, ούτε το επάγγελμα. Φτάνει να αφήσει το δικό του θέλημα στην υπακοή τον θείου θελήματος. Πρέπει όμως να γνωρίζουν, όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την πορεία της μετάνοιας, ότι στην αρχή θα κοπιάσουν αρκετά. Όχι τόσο εναντίον των πονηρών πνευμάτων, που είναι πάντοτε αντίθετα και εχθρικά. Ούτε και κατά της αιχμαλωσίας των παθών που επικράτησαν, αλλά ιδιαίτερα θα αγωνιστούν εναντίον της πονηρής και κακής συνήθειας, που γίνεται τυραννική, ιδίως στους αυταρχικούς τύπους και υποτελείς της εγωιστικής έπαρσης, που στους καιρούς μας περισσεύει.

Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

9 σχόλια:

 1. τα πάντα γίνονται, αρκεί να υπάρχει θέληση...έτσι δε μας έμαθαν? έτσι πιστεύω είναι!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και σε μένα αυτό έμαθαν....για ότι εξαρτάται μόνο από μένα, αρκεί η θέληση μου για να το πετύχω!
   Καλό σαββατοκύριακο :)

   Διαγραφή
 2. Αυτο το αρθο σημερα και μαλιστα, τωρα, την στιγμη που το διαβασα, ηταν η απαντηση που εψαχνα σημερα.
  Σε ευχαριστω για την αναρτηση :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να συμπληρωσω την αποψη μου στα παραπανω σχόλια.
  Ακομα και γι αυτα που για καποιο λογο δεν εξαρτώνται αποκλειστικά απο εμας, αν δει ο Θεος την προσπαθεια μας , θα μας βοηθήσει αναλογα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που βοήθησα!
   Συμφωνώ πως η προσπάθεια μας και ο διαρκής αγώνας προσμετρούνται θετικά ;)
   Καλό τριήμερο να έχεις!!!

   Διαγραφή
 4. Τό ίδιο πιστεύω καί εγώ Ωραιοζήλη μου!!
  Καλό τριήμερο!!Καλά Κούλουμα!!Πολλά φιλιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό τριήμερο...καλά Κούλουμα Δήμητρα μου...να περάσεις όμορφα :)))

   Διαγραφή
 5. Μμ έκανε μία πολύ ωραία επισήμανση κάτω ο παππούλης που μόνο σαν ψηλά γράμματα περνάει. Να κοιτάμε τις στραβομάρες του χαρακτήρα μας και να μη γινόμαστε τύραννοι για τους άλλους. Εκεί να είναι στραμμένη η προσοχή μας! Επίκαιρο το θέμα εν όψη σαρακοστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γενικά είναι επίκαιρο, αν καταφέρουμε να το κάνουμε πράξη...ίσως καταφέρουμε να κάνουμε και τον κόσμο μας καλύτερο! ;)

   Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!