Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"Όλα θα πάνε καλά"

Ήταν λέει κάποτε ένας βασιλιάς κι είχε έναν δούλο, που τον βοηθούσε σ' όλα του τα θέματα κι αυτός αυτός έλεγε συνέχεια: "όλα θα πάνε καλά, όλα καλά"!
-Μια μέρα είχε συννεφιά.
-Ωραία όλα καλά!
-Τι όλα καλά, του λέει ο βασιλιάς; Βρε έχει συννεφιά και βρέχει.
-Καλά είναι όλα καλά!
-Την άλλη μέρα είχε ήλιο.
-Όλα καλά και σήμερα!
Οπότε μια φορά που είχανε βγει για κυνήγι με τον βασιλιά και κάτι έγινε στο τόξο που κρατούσε ο δούλος σε σχέση με τον βασιλιά. Έγινε ένα ατύχημα και κόπηκε ένα δάχτυλο του βασιλιά.
-Τι μου 'κανες του λέει...αχ αχ πονάω πονάω!
-Και γυρίζει ο δούλος και του λέει: Όλα καλά, όλα καλά!
-Είσαι στα καλά σου που είναι όλα καλά, άμα είναι όλα καλά, λοιπόν πήγαινε τώρα στην φυλακή γι' αυτό που μου 'κανες, για να δεις τι θα πει όλα καλά. Και τον βάζει στην φυλακή.
Και μένει ο βασιλιάς χωρίς δάχτυλο. Συνέχισε όμως το κυνήγι, γιατί ήταν η αδυναμία του. Πήγε λέει κάποτε στο δάσος κι έφυγε από τους υπόλοιπους και πήγε βαθύτερα εκεί τον έπιασαν κάτι ιθαγενείς (κανίβαλοι) και τον συλλάβανε με σκοπό να τον θυσιάσουν στους θεούς τους και μετά να τον φάνε.
Καθώς τον πηγαίναν ζητωκραυγάζαν και φωνάζαν ότι πιάσαμε τον βασιλιά και θα τον οδηγήσουμε στον θάνατο και θα τον φάμε κιόλας.
-Ο βασιλιάς λέει κοίτα τι μου 'μελε να πάθω οι πάντες με τρέμουν κι εδώ οι άλλοι θα με φάνε ζωντανό. Δεν ξέρω τι να κάνω να γλιτώσω.
Κι όπως τον πήγαιναν λέει εκεί, διαπίστωσε κάποιος από την φυλή τους μέσα στο δάσος, ότι ο βασιλιάς δεν είχε ένα δάχτυλο, του έλειπε ένα δάχτυλο.
-Πω πω λέει και βάζει τις φωνές, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την τελετή και να τον φάμε στο τέλος, γιατί λέει δεν είναι αρτιμελής. Έτσι τους είχε πει ο θεός τους, σ' αυτό τον τόπο και η παράδοση τους. Ότι ο θεός λέει άμα είναι να φας κάποιον και να τον θυσιάσεις πρέπει να είναι αρτιμελής αυτός ο άνθρωπος. Και στον βασιλιάς λείπει το δάχτυλο.
-Πω πω τι πάθαμε, άντε φύγε λέει, δεν αξίζεις να σε φάμε.,
Και φέυγει ο βασιλιάς κι έκανε τον σταυρό του κι ευχαριστούσε τον Θεό του κι έλεγε: πω πω πω γλίτωσα-γλίτωσα. Με γλίτωσε το ότι δεν είχα το ένα δάχτυλο. Και ενθουσιάστηκε από αυτό το πράγμα και τρέλάθηκε. Και το πρώτο που έκανε ήταν να θυμηθεί τον δούλο που τον πήγε φυλακή και δίνει εντολή να τον βγάλουν έξω. Τον φωνάζουνε κοντά του.
-Έλα βρε παιδί μου του λέει. Τι σου 'κανα, σε ταλαιπώρησα τόσο πολύ κι εξαιτίας μου έκατσες στην φυλακή.
-Και γυρίζει ο δούλος και του λέει Όλα καλά, όλα καλά!, δεν πειράζει όλα καλά!
-Μα τι όλα καλά, ήσουν στην φυλάκή λέει μέσα και λες όλα καλά.
-Μα βασιλιά μου λέει, σκέψου να μην ήμουνα στην φυλακή και να ήμουνα μαζί σου. Ποιον θα τρώγανε; Θα τρώγαν εμένα στο τέλος, γιατί εσύ δεν είχες ένα δάχτυλο τώρα και την γλίτωσες. Εγώ όμως θα είχα και δεν θα γλίτωνα.
Και πραγματικά κατάλαβε και ο βασιλιάς ότι "Όλα είναι καλά", έτσι όπως γίνονται. Ξέρει ο Θεός πως γίνονται, τα επιτρέπει.
π.Ανδρέας Κονάνος

23 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ Α;ΚΡΙΒΩΣ!!! ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΞΕΡΗ ΕΚΕΙΝΟΣ.ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ!!! ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Σοφία μου γι'αυτό καλό είναι να εμπιστευόμαστε το σχέδιο Του και να μην αρχίζουμε τα γιατί!!
      Καλό σου βράδυ :)

      Διαγραφή
  2. Και εγώ το πιστεύω πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο.Κάθε εμπόδιο για καλό έλεγε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρή και τώρα καταλαβαίνω πόση αλήθεια έκρυβαν τα λόγια του!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία και διδακτική ιστορία...
    Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Και καλά θα κάνουμε να το πιστέψουμε και να Τον εμπιστευτούμε!!
      Καληνύχτα Άμυ μου :)))

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιστορία!! Όταν την είχα ακούσει είχα ενθουσιαστεί και συμφωνώ απόλυτα!! Γιατί όπως λέει και ο πατήρ Ανδρέας Κονάνος "όλα θα πάνε καλά, μόνο μην αφήνεις την ελπίδα και την προσευχή!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το δίδαγμα της ιστορίας!
    Πράγματι όλα γίνονται έτσι γιατί θέλει ο Θεός να γίνονται...
    Και όλα γίνονται για καλό!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λυπάμαι, μα δεν μου αρέσει καθόλου, αν ο Θεός θέλει/βλέπει να πεθαίνουν γύρω μας άνθρωποι καθημερινά, χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα. Που είναι ο Θεός τότε και γιατί να θεωρείται ότι κάνει το σωστό; Ζητώ συγνώμη από τους συνανθρώπους, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό το "δίδαγμα"... Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου η ομιλία λέγεται "όλα θα πάνε καλά" και θα σου πρότεινα αν έχεις λίγο χρόνο να την ακούσεις!!!
      Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως δεν μπορείς να γνωρίζεις τα σχέδια του Θεού, σίγουρα όμως ότι γίνεται είναι για το καλό μας, δεν λέω ότι είναι όλα εύκολα και όμορφα, άλλωστε ο δρόμος για τον ουρανό είναι ο στενός...σίγουρα όμως το τέλος αξίζει...!
      Όσο για τους ανθρώπους που ρωτάς ίσως ο θάνατος να είναι μια λύτρωση!!
      Να έχεις ένα όμορφο βράδυ :)))

      Διαγραφή
    2. Πέτρα θα σου απαντήσω με το εξής:
      Όταν ο Ηρώδης κατέσφαξε 14000 νήπια, εύλογο θα ήταν να αναρωτιόμαστε που είναι ο Θεός.
      Μέσω αυτού του συμβάντος όμως βρήκε ο Θεός την ευκαιρία να βάλει στο παράδεισο όλες αυτές τις ψυχές για το αδικοχαμένο αίμα τους που χύθηκε κ προφανώς λόγω τις αγαθότητάς τους ως νήπια. Κ τους γονείς τους επίσης για το σταυρό που θα σήκωσαν κ για την υπομονή που θα έδειξαν σε αυτή τους τη δοκιμασία.

      Θα μπορούσε άραγε να εγγυηθεί κανείς πως αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας θα ήσαν σωστοι κ ενάρετοι; Που έκανε λάθος λοιπόν;

      Ο Θεός δεν λειτουργεί με τα δικά μας μέτρα.Τι νόημα θα έχει να ζήσεις 100 χρόνια κ να τα απολαύσεις όλα με αντάλλαγμα την αιώνια ψυχή σου;
      Ακόμα κ τα 1000 χρόνια μοιάζουν σαν μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την αιωνιότητα.

      Επειδή λοιπόν ο Θεος μας υπεραγαπά κ θέλει "πάντας ανθρώπους σωθήναι'' θα βρεί την κατάλληλη στιγμή για τον καθένα μας για να μας σώσει ή εαν δει πως δεν αλλάζουμε πορεία να μην επιβαρρύνουμε τη θέση μας περισσότερο.

      Κ να θυμάσαι το εξής:Ακόμη κ το λάθος το μεταστρέφει σε κάτι ωφέλιμο ανάλογα με τη περίσταση κ την κατάστασή μας.


      Ανώνυμος

      Διαγραφή
  8. ¸.•°♡♡♫° ·..

    Muito interessante esse conto, incentiva-nos a ter paciência quando pensamos que tudo está perdido.
    Boa semana!
    °º✿♫ Beijinhos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμπερασμα :
    οι "κοντοφθαλμοι" γινονται βασιλιαδες.

    Φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα μ' αρέσει το συμπέρασμα σου...!
      Να έχεις μια όμορφη μέρα :)))

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!