Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

"Ελλήνων Πορεία"

Ο παραπάνω πίνακας είναι μια εμπνευσμένη ζωγραφική σύνθεση-μελέτη του διεθνώς γνωστού και καταξιωμένου Αγιογράφου, Ζωγράφου και Ψηφιοδογράφου Βλάση Τσοτσώνη. Ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου και εκτίθεται στο ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της. Ο πίνακας σηματοδοτεί την ιστορική διαδρομή, τη συνέχεια και την προσφορά του πάντοτε ενιαίου και αδιάσπαστου Ελληνισμού: Αρχαία Ελλάς, Βυζάντιο, Μεταβυζαντινή περίοδος, Νεώτερος Ελληνισμός.
Στο έργο απεικονίζονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της Ελληνικής ιστορίας με τους κυριώτερους πρωταγωνιστές τους. Δεν τηρείται με πιστότητα η χρονολογική σειρά, αφού σκοπός του καλλιτέχνη είναι να αναδείξει την ενότητα και την συνέχεια και όχι την ακρίβεια των γεγονότων.

Απεικονίζονται κατά σειρά: Οι Όμηρος, Σωκράτης, Πλάτωνας και Διογένης. Οι Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης. Οι Θουκυδίδης Ασκληπιός και ο Ευκλείδης. Η Ακρόπολη των Αθηνών με τον Περικλή. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Λεωνίδας. Ο Απόστολος Παύλος στον Άρειο Πάγο να κηρύττει στους Αθηναίους.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος με την μητέρα του Αγία Ελένη, η Έβδομη Οικουμενική Σύνοδος και ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Σοφίας. Μοναχοί κτίτορες των Ιερών Μονών των Αγίων Μετεώρων. Ο  Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Η Σύναξη των ηγετών της Ελληνικής επανάστασης: Θ.Κολοκοτρώνης, Γ.Καραϊσκάκης, Ρ.Φεραίος, Α.Διάκος, Α.Μιαούλης, Κ.Κανάρης, παπα-Θύμιος Βλαχάβας και άλλοι αγωνιστές. Ο Αλή πασάς. Το μαρτύριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Μακεδονικός Αγώνας και ο Παύλος Μελάς. Ο Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανική Κατοχή και η Εθνική Αντίσταση.
Το ελεύθερο Ελληνικό κράτος. Ο ερχομός των Ελλήνων προσφύγων. Η Καλαμπάκα και το Καστράκι. Το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου για την θέσπιση Συντάγματος. Οι Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Φώτης Κόντογλου.
Ο Ιερός Χώρος των Αγίων Μετεώρων με τους κτίτορες των Ιερών Μονών.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

8 σχόλια:

  1. Υπέροχες όλες οι εικόνες!!!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κάνει καταπληκτική δουλειά....!
      Σ'ευχαριστώ που πέρασες....καλό σου βράδυ :)

      Διαγραφή
  2. Ααααα, πάρα πολύ ωραίες!
    Τον είχα ακουστά τον συγκεκριμένο αγιογράφο!
    Πολύ καλή η δουλειά του!!!
    Μπράβο που ανέρτησες κομμάτι της!
    Φιλιά πολλά!!! Καλό βράδυ!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιότατοι όλοι οι πίνακες!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Olá amiga,vim retribuir sua carinhosa visita ao meu cantinho.
    Sua presença enriquece o meu blog

    Obrigada,volte sempre

    Beijos Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hey Marie!
      Obrigado por acessar do meu blog ....!
      Terei todo o prazer de te ver de novo ...!
      Tenha uma boa noite :)

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!