Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τύχη...

Μετά από παρότρυνση μιας αναγνώστριας λίγα λόγια για την τύχη!
Όσοι θεωρούν ότι είναι τυχεροί έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Υπάρχουν τυχεροί άνθρωποι ή τυχερές μέρες; «Η τύχη αποτελεί μια πραγματικά ενδιαφέρουσα όψη του ρίσκου και της σύμπτωσης», λέει ο δρ Μάικ Εϊτκεν από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Όλοι μας θυμόμαστε μέρες που μας συνέβησαν καλά πράγματα και μέρες που μας συνέβησαν λιγότερο καλά και το αποδίδουμε στην τυχερή ή άτυχη μας μέρα. Μπορούμε να πούμε ότι, με αυτή την έννοια, υπάρχει τύχη». Αλλά μερικοί πιστεύουν ότι η τύχη επηρεάζει εξωτερικά γεγονότα _ ότι αν, για παράδειγμα, αγοράσουν ένα λαχείο στην τυχερή τους μέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση η μέρα κατά την οποία αγοράζεις ένα λαχείο να επηρεάσει την πιθανότητα να κερδίσεις», λέει ο Εϊτκεν. «Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που θεωρούν εαυτόν τυχερούς είναι όντως τυχεροί διότι είναι πιο πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες».
Όσοι πιστεύουν ότι είναι τυχεροί τείνουν να είναι αισιόδοξοι και, συνεπώς, να αισιοδοξούν για την πιθανότητα μιας μελλοντικής επιτυχίας _ μια «τυχερή μέρα» τους κάνει να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αισιοδοξία. Αν όμως πιστεύουν ότι η επιτυχία τους οφείλεται, έστω και εν μέρει, στην τύχη, αυτό οδηγεί σε προσπάθειες να την ελέγξουν. Αθλητές και τζογαδόροι πραγματοποιούν συνήθως προληπτικά τελετουργικά για να κερδίσουν, όπως να φορούν το ίδιο τυχερό πουκάμισο ή να τρώνε το ίδιο τυχερό φαγητό. Έτσι πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να κερδίζουν. Υπάρχουν δυο προσεγγίσεις προκειμένου να αποφασίσει κάποιος αν θα ρισκάρει και θα αφήσει την έκβαση στην τύχη, είτε βάζει στοίχημα είτε θέλει να αποφασίσει αν θα πάρει ομπρέλα μήπως βρέξει _ μυαλό εναντίον ενστίκτου. 
«Υπάρχει η ανάλυση του ρίσκου κατά την οποία υπολογίζεις τις πιθανότητες να κερδίσεις το λαχείο», λέει ο Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ, καθηγητής κατανόησης του ρίσκου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος μαζί με τον δρ Εϊτκεν ανέπτυξαν για λογαριασμό του BBC το Big Risk Test (τεστ του μεγάλου ρίσκου) το οποίο διερευνά ποιο είδος ανθρώπου έχει την τάση να παίρνει ρίσκο και ποιο όχι. «Υπάρχει επίσης και το ρίσκο ως συναίσθημα το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από το αν αισθάνεσαι ότι είναι η τυχερή σου μέρα, άρα θα πάρεις αυτό το ρίσκο”». Οι ψυχολόγοι όμως λένε ότι η πίστη στην τύχη έχει μια χρήσιμη λειτουργία. Μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τυχαία γεγονότα, όπως το να εμπλακούμε σε ένα ατύχημα, να πέσουμε θύμα ληστείας ή φυσικής καταστροφής. Βοηθά επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι όταν οι περιστάσεις είναι πέρα από τον έλεγχό τους.
Καλή συνέχεια στην μέρα σας!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

23 σχόλια:

  1. Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Όλα ίσως να εξαρτώνται από την τύχη, χωρίς να αποκλείω και την ύπαρξη μας. Μόνο που κάνουμε κάποιο λάθος στη ζωή μας και δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για μας.
    Καλημέρα και καλό σου σ/κ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα ωραιοζήλη μου καλή, δυστηχώς ανήκω σε αυτούς που δεν πιστεύουν στην τύχη...ωραία ανάρτηση καλο σ/κ να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα φιλη μου.Αλλοι πιστευουν στην τυχη και στο τι ειναι γραμμενο και ιδιως οι παλιοι μεγαλη σε ηλικια ανθρωποι,και αλλοι παλι δεν πιστευουν,πιστευουν μονο στις δυναμεις τους και στις επιλογες τους.Οι γιαγιες λενε οτι απο την στιγμη που γεννιεται ενα παιδι στις τρεις μερες γραφουν οι μοιρες,το τι θα περασουν στην ζωη αυτοι εδω,ειναι δρομολογημενο ο καθενας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας με τις γνώσεις που έχει διαμορφώνει και την δική του άποψη...όλες σεβαστές!
      Καλό ξημέρωμα :)

      Διαγραφή
  4. Για αυτο λενε οτι γραφει δεν ξεγραφει η μοιρα η η τυχη του καθενος.Και επισης οτι γινεται λενε θα υπαρχει καποιος λογος που γινεται.Οποτε οι γνωμες διιστανται.Η δικια μου γνωμη ειναι οτι μπορει η ισως να υπαρχει η τυχη η μοιρα,δεν ξερω σιγουρα,απολυτα.Περιμενω και τισ δικες σας Απαντησεις-γνωμες φιλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν δε συμβιβαζόμαστε με την αποτυχία, όσο με την επιτυχία, τόσο θα επικρατούν γύρω μας διάφορες δεισιδαιμονίες.Κάποτε πίστευα ότι υπήρχε θεά τύχη!Κι αντί για ευθύνη, υπήρχε ρίσκο!Αργότερα αντιλήφθηκα ότι την τύχη τη δημιουργούμε μόνοι μας με τη βοήθεια της φώτισης του Θεού και του μυαλού!
    Η δημοσίευσή σου πολύ ενδιαφέρουσα σε απόψεις!
    Χαρούμενη καλημέρα κι υπέροχο σαββατοκύριακο να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψες..."την τύχη τη δημιουργούμε μόνοι μας με τη βοήθεια της φώτισης του Θεού και του μυαλού!"
      Καλό ξημέρωμα Νίκο μου :)

      Διαγραφή
  6. Σε ευχαριστω που το εβαλες ενδιαφερον.Να 'σαι καλα καλη και ομορφη μερα να εχει με υγεια και φωτιση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και οι παλιοι [παλιες γενιες] δεν ειχαν μυαλο και επιλογες και αντε αν οχι ολοι καποιοι αρκετοι εως πολλοι απο αυτους γιατι τοτε πιστευανε στην τυχη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην κρίνεις κάποιον πριν ζήσεις όλα αυτά που έχει ζήσει!
      Καληνύχτα :)

      Διαγραφή
  8. Ωωω πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες περι τυχης Ωραιοζηλη μου.
    Καλη σου μερα και καλο ΣΚ να εχεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε...!
      Να έχεις ένα όμορφο ξημέρωμα Μαράκι μου :)

      Διαγραφή
  9. Πολλές πληροφορίες Ωραιοζήλη μου , προσωπικά πιστεύω ότι η αισιοδοξία μας δίνει την ικανότητα να μιλάμε για τύχη Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να υποθέσω πως αναφέρεσαι στην καλή μας τύχη...!
      Τελικά νομίζω πως όλα είναι θέμα οπτικής :)

      Διαγραφή
  10. Σαν εχεις τυχη διαβαινε,και ριζικο περπατει. Λεει μια λα'ι'κη παροιμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γυναικες ζηλιαρες μεταξυ τους ως το κοκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προτιμώ να δημιουργώ την τύχη μου! Συνηθίζω να με λέω άτυχη ( πχ στα τυχερά παιχνίδια) αλλά και μόνο ότι γεννήθηκα, ζω κι αναπνέω τύχη δεν είναι; Και μάλιστα τεράστια;
    Φιλιά πολλά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η τύχη είναι κάτι αντικειμενικό.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!