Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

"Εννιάμερα της Παναγίας"

15 χρόνια μέτρησε η Παναγία, αγία Μητέρα απανταχού των χριστιανών μετά την απώλεια έστω και υπό θεϊκή καθοδήγηση και υπόσταση του Υιού της Ιησού. Η Κοίμηση της ωστόσο υπενθύμισε τη θνητή της πλευρά που όμως καθαιρέθηκε σχεδόν αυτόματα εννέα μέρες μετά. Γι' αυτό το λόγο η Εκκλησία γιορτάζει με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τα λεγόμενα "Εννιάμερα της Παναγίας" που στην ουσία αποτελούν τη λήξη της εορτής της Κοιμήσεως. 
Τελευταίος γήινος προορισμός της Παναγίας αποτέλεσε το χωριό Γεθσημανή και στο οποίο οι περίοικοι Την αντιμετώπιζαν ως πνευματική καθοδηγήτρια. Εκεί η ίδια εκοιμήθη. Οι γραμμές της Αγίας Γραφής αναφέρονται εξονυχιστικά στην μετά από λίγες ημέρες αποκάλυψη της αναλήψεως του σώματος Της στους ουρανούς καθώς και στον τρόπο που μεσολάβησε υπό τη Θεία Χάρη για να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της αναστάσεως Της. 
Ο λεγόμενος άπιστος Θωμάς αποδείχθηκε και ασυνεπής καθώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή ταφής της Παναγιάς αργώντας τρεις μέρες. Ωστόσο όταν κατέφθασε ζήτησε να του ανοίξουν τον τάφο για να προσκυνήσει το σώμα της Θεοτόκου. Μόλις όμως εγένετο έτσι οι παρευρισκόμενοι είδαν την Παναγία να ανεβαίνει στον Ουρανό αφού έλυσε πρώτα τη ζώνη Της δίνοντας την στον Απόστολο Θωμά. Πρόκειται φυσικά για την Τίμια Ζώνη η παράδοση της οποίας γιορτάζεται στις 31 Αυγούστου. Μαζί με την Αγία Ζώνη διεσώθηκαν ο χιτώνας και το πέλπλο του κεφαλιού Της γνωστό ως μαφόριο ή εσθήτα.
Στη Λέσβο υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στα Εννιάμερα της Παναγίας ενώ στα πλαίσια της λεγόμενης "Απόδοσης Κοιμήσεως" που σηματοδοτεί η εν λόγω γιορτή αναβιώνουν πανηγύρια όπως αυτό της Στύψης με περιφορά της εικόνας της Παναγιάς Φανερωμένης και παρασκευής παραδοσιακού κεσκέκ, του πανηγυριού στην Παναγιά Αψηλή στην κορυφή του λόφου του Συνοικισμού στη Σκάλα Λουτρών και σε άλλες περιοχές του νησιού.

6 σχόλια:

  1. καλημέρα και χρόνια πολλά ... όντως σε άλλη μια σημαντική εορταστική μέρα φιλια ωραιοζήλη μου και καλό μας σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό σαββατοκύριακο Νικόλα μου....!
      Η Παναγιά βοήθεια μας :)

      Διαγραφή
  2. Βοήθειά μας να είναι!
    Παλιότερα όταν ήμουν μικρή, πηγαίναμε στη Φανερωμένη τέτοια μέρα, με το καραβάκι... Έχουμε πολλά χρόνια όμως να πάμε...
    Φιλάκια πολλά κοριτσάκι μου! Καλό απόγευμα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοήθεια μας Αναστασία μου...!
      Κρίμα που δεν πάτε πια......ελπίζω να σας δοθεί και πάλι η ευκαιρία σύντομα!
      Να έχεις ένα υπέροχο σαββατοκύριακο :)

      Διαγραφή

  3. "Ontem foi embora.Amanhã ainda não veio. Temos somente hoje, comecemos!!!Qualquer ato
    de amor, por menor que seja, é um trabalho pela paz" (Madre Teresa de Calcutá)
    Um grande abraço, Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!